Pioniers
Docenten met een innovatief onderwijsidee

Van innovatief onderwijsidee naar duurzame vernieuwing. Curio pioniers zijn docenten met een missie. Van ideeën als ‘Levend lesmateriaal: docenttrainers in de klas’ tot ‘Curio cabaret’ en van ‘Voorleeswedstrijden tot ‘Toekomstbestendig techniekonderwijs’. Deze pioniers willen het idee, zichzelf én onze leerlingen en studenten verder ontwikkelen. Lees meer over de pioniers en hun vernieuwende initiatieven. 

Pioniers schooljaar 2024/2025

Kom van je stoel! Toolkit bewegend leren vmbo

Ken jij ze ook? De stuiterballen, de afdwalers en de dromers in jouw les? Ook zij verdienen een les die bij hen past. Durf jij bewegend leren toe te passen? Met bewegend leren versterk je de concentratie, motivatie en taakgerichtheid van leerlingen.

Hoe ga je dit aanpakken? Wij gaan jullie hierbij helpen. Wij ontwikkelen een toolbox voor docenten om bewegend leren toe te passen. Een praktisch instrument waar je lesideeën en materiaal kunt vinden. Daar hebben we hulp van docenten bij nodig! Dus kom van je stoel en denk en doe mee!

Kom van je stoel! is een initiatief van Jackelien Baalmans en José Voesenek
Locatie: Curio prinsentuin Andel

Smaakwagen on tour

Heb je de smaakwagen foodtruck al weleens voorbij zien komen? Dat kan! 

De smaakwagen vervolgt zijn route naar Curio effent in Oosterhout.  Ben jij een ondernemend type en klaar voor een onvergetelijke ervaring in een leslokaal op wielen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Samen met onze leerlingen creëren we graag smakelijke gerechten, leren we ondernemen en klanten benaderen. Belangrijke ingrediënten daarbij zijn; gastvrijheid, creativiteit en teamwork. Eerst gaan we op onze eigen school in het lesprogramma aan de slag.  Daarna willen we onze collega’s uitnodigen om deze multifunctionele tool in te zetten tijdens hun lessen. Voor vragen over de inzetbaarheid tijdens de lessen of  talenturen of voor het delen van goede aanvullingen of ideeën, weet ons te vinden!

Smaakwagen on tour is een initiatief van pioniers Nynke Kops en Brenda de Jong
Locatie: Curio effent

Stilstaan om door te gaan

De dagelijkse druk, uitgeblust een vakantie ingaan, uitvallen binnen het onderwijs. Wij zijn hier allebei geweest en herkennen de druk die ‘normaal’ schijnt te zijn. Maar is dit normaal? Mag je je grens aangeven op werk? Ben je dan nog wel flexibel?  

Welkom bij onze ontdekkingsreis naar een duurzame en gebalanceerde werkbalans. Een balans in werkplezier en heel hard willen werken voor je werk, maar niet willen omvallen ten koste van alles. Waar ligt deze balans en hoe zorg je dat dit in balans is? Wij streven naar een duurzame oplossing tegen uitval in onderwijsland. Het omgaan met de druk, de rust mogen nemen in je dagelijkse werkzaamheden en handvatten krijgen in het bespreekbaar maken van dit ‘taboe’, binnen je team en de organisatie Curio.  

We gaan o.a. onderzoek doen naar het gebruik van onderdelen van mindfulness en komen tot inzichten die jou helpen om meer in balans te komen.  

Stilstaan om door te gaan is een initiatief van Anne Mei de Smit en Maaike Goderie.
Locatie: Curio zorg en welzijn

Levend lesmateriaal: trainingsacteurs in de les

We laten de studenten ervaren hoe de theorie in de praktijk vorm krijgt. Dit doen we met trainingsacteurs door middel van casussen uitspelen, communicatietechnieken inzetten en weerbaarheidstraining. Om deze vorm voor de sector zorg en welzijn mogelijk te maken gaan we een pool van getrainde docenten opzetten. Onze studenten zijn al enthousiast: 

‘’Deze les was interessanter dan een theorieles, omdat de theorie in de praktijk gebracht werd.’’ en ‘’Onderling is het minder serieus om casussen uit te spelen. Dit was echter, omdat dan mijn gevoelens erbij komen kijken.’’

Ben jij trainingsacteur in het onderwijs of ben je geïnteresseerd? Laat het ons weten!

Levend lesmateriaal is een initiatief van Margot Wagemakers en Jolanda Aarden.
Locatie: Curio zorg en welzijn

Curio cabaret

Humor stelt mensen open om vanuit een andere invalshoek te kijken. Curio cabaret wil humor gebruiken om werkplezier te vergroten. Curio cabaret is voor iedereen die werkzaam is binnen Curio en belicht alle facetten van een cabaret productie. De medewerker en daardoor het werken in het onderwijs staan centraal. 

Ons doel: een bont gezelschap samenbrengen om serieus op een luchtige manier onze smarten te delen. Humor is voor ons een sterk middel om de dagelijkse sleur te relativeren. Uiteraard is er plaats voor studenten van Curio. We doen een beroep op de student via de diverse opleidingen die raakvlakken hebben met het produceren van Curio Cabaret 

Voel je je verbonden met het idee; wil je ervaringen delen en/of je talent ontwikkelen; laat van je horen.

‘Klaag niet om wat gij niet verhelpen kunt; poog te verhelpen wat u klagen doet.’ - William Shakespeare 

Curio cabaret is een initiatief van pioniers Iwan Donkers en Ivonne van der Made
Locatie: Curio economie en ondernemen

Groeipijn

Wij hebben allemaal weleens groeipijn, zullen we het daar eens over hebben?

Iedereen heeft het weleens lastig, we moeten er allemaal doorheen.   Het klinkt misschien gek, maar we merken dat juist in die moeilijke momenten vaak nieuwe inzichten of kansen zitten, al zien we ze niet altijd meteen.

Tijdens je studie kom je van alles tegen, en zijn we er om je te ondersteunen. We hebben nog niet precies uitgedacht hoe dit eruit komt te zien, maar het wordt iets waar je kracht en inspiratie uit kunt halen voor die momenten dat je op niet schoolse dingen even vastloopt.   

Wij willen daar met jou over in gesprek. Wij geloven dat we elkaar kunnen helpen om anders naar groeipijn te kijken en iets positiefs uit onze ervaringen te halen. 

Groeipijn is een initiatief van pioniers Loes Stulting-Gussenhoven en Ilse Kies.
Locatie: Curio economie en ondernemen

Voor!leesplezier

Niet alleen lezen!  

Lezen bevordert de taalontwikkeling van NT2-leerlingen. Het verhogen van leesmotivatie is dus belangrijker dan ooit. Met voor!leesplezier willen door middel van een voorleeswedstrijd leerlingen laten lezen, verhalen laten ontdekken en vertrouwen geven om voor een publiek iets te vertellen. 

Om dit alles tastbaar te maken, vullen alle leerlingen tijdens de leeslessen hun boekentas met leeswerk, opdrachten en feedback. Zo kent deze wedstrijd geen verliezers. Door hun eigen leerproces is de wedstrijd als afsluiter een mooie kers op de taart. Met andere woorden: de leerlingen lezen niet alleen voor, maar ontwikkelen ook de skills voor later!  

Voor!leesplezier is een initiatief van pioniers Yvon Joosten en Tim van Benthem.
Locatie: Curio start

 

Maatwerkdiploma

Merken jullie ook dat sommige van jullie leerlingen ver voorlopen op bepaalde vakken en zich tijdens de les stierlijk vervelen? Zijn er leerlingen die via online gaming de Engelse taal bovengemiddeld machtig zijn? Of tweetalige leerlingen die Frans op havo of vwo niveau aankunnen? Via een constructie met de Vavo kun je een leerling op het mbo of vmbo, vakken laten afronden op havo en vwo niveau. Zodoende kunnen ze vrijstellingen halen of sneller naar een hoger niveau of een vervolgopleiding doorstromen. Laten we samen werken aan een diploma voor onze hoogvliegers dat uitdrukt wat ze echt kunnen!  

Maatwerkdiploma is een initiatief van pionier Jeroen Timmermans.
Locatie: Curio vavo

Toekomstbestendig techniekonderwijs

Het is tijd om het huidige techniekprogramma te herzien. Nieuwe machines en apparatuur vergen andere technieken en lesmethoden, dan wel vaardigheden. Werkstukken zijn achterhaald, er zijn zoveel andere vaardigheden en werkvormen nodig. Het is tijd om alle kennis en vaardigheden samen te voegen en één nieuw lesprogramma techniek Curio breed te ontwikkelen en samen een visie te vormen.

Samen uit ons eiland verenigen tot een ‘wij-land’. Samen bouwen aan toekomst bestendig techniek onderwijs!

Toekomstbestendig techniekonderwijs is een initiatief van pionier Edwin Menger.
Locatie: Curio pomona

Beroepsgerichte woordenschat

Jurispru-wattes??!!

Eind vorig jaar bespraken we in de Nederlandse les het woord "jurisprudentie". Ik dacht dat mijn studenten dit wel zouden kennen na een jaar les in recht, maar ze hadden geen idee! Omdat we binnen onze vakgroep Nederlands het onderwijs zo beroepsgericht mogelijk willen maken, besloten we hier iets aan te doen.

Vanuit de reeds aanwezige kennis over woordenschatonderwijs, hebben we een eerste aanzet gemaakt voor het vergroten van het juridisch jargon onder onze studenten. We doen dit door de studenten elke week drie nieuwe woorden aan te bieden, die zij zich gedurende de week in vier fasen eigen maken (voorbewerken, semantiseren, consolideren en controleren). Het concept passen we toe in de lessen en werkt goed. De vakgroep en studenten zijn enthousiast. Studenten laten elke week een groeiende woordenschat zien.

Een mooi voorbeeld van vakoverstijgend en beroepsgericht werken dus! Als pioniers zouden we graag de tijd, de middelen en de begeleiding krijgen om dit concept verder uit te werken en beschikbaar te maken voor andere opleidingen, zodat in elke opleiding de verdere ontwikkeling van het beroepsgerichte jargon een vaste plaats krijgt door vakoverstijgend te werken.

Beroepsgerichte woordenschat is een initiatief van pioniers Susanne van Rooijen en Linda Buuron.
Locatie: Curio economie en ondernemen

Nieuws in je nieuwe moerstaal

Een nieuw land, een nieuwe cultuur, nieuwe mensen, nieuwe regels, een nieuwe school, een nieuwe taal. Hoe leer je dat nu allemaal en hoe blijft dat ook nog eens leuk? Lessen volgen, dingen uit je hoofd leren en zelfs toetsen maken. Natuurlijk hoort dit erbij. Maar kun je dit ook leren door met andere werkvormen kennis te maken?

Mijn pioniersidee: een schoolkrant gemaakt voor en door anderstalige jongeren. Hoe leuk is dat? Samen overleggen, samen schrijven, samen de krant vullen, samen werken om de deadline te halen. Samen een schoolkrant maken!  

Heb jij goede tips of advies? Laat het me weten!

Nieuws in je nieuwe moerstaal is een initiatief van pionier Hans-Peter Nouwen.
Locatie: Curio start

Yoga en mindfulness op school

Steeds meer jongeren ervaren stress door school, sociale druk en persoonlijke uitdagingen. De leerlijn yoga en mindfulness op school helpt leerlingen om beter met spanning om te gaan. Met interactieve lessen leren ze eenvoudige yoga- en mindfulnessoefeningen die direct toepasbaar zijn: zoals ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, yoga oefeningen en tools om de focus te verbeteren. Yoga en mindfuleness op school biedt ontspanning en vergroot het zelfvertrouwen van leerlingen. Het zorgt voor rustmomenten in het drukke schoolleven.

Op dit moment voer ik dit uit op Curio effent. In mijn pioniersjaar wil ik de leerlijn dusdanig ontwikkelen om het op alle vmbo-locaties van Curio uit te rollen. 

Geef jij yoga- of mindfulness lessen of workshop op school of wil je er mee aan de slag? Stuur mij een mail!

Yoga en mindfulness in de op school is een initiatief van pionier Monique van den Heerik.

Ook pionier worden?

Heb jij een vernieuwend idee waar onze studenten en leerlingen voordeel van hebben? En is jouw idee geschikt voor het lesprogramma? Laat het dan horen.