Informatie over stageplaatsen of werkplekken
Onze leerlingen en studenten zijn straks misschien wel jouw werknemers. Wij laten ze daarom graag kennismaken met het bedrijfsleven. Zo weten ze precies wat er van hen wordt verwacht. Jij hebt er tegelijkertijd een paar extra helpende handen bij.
Stage of bpv?
Binnen het beroepsonderwijs is er verschil in stageplaatsen.
In het mbo spreken we over beroepspraktijkvorming ofwel een bpv-plaats bij een bol-opleiding (5 dagen les en een aantal stageperiodes) en een leerwerkplaats bij een bbl-opleiding (4 dagen werken en 1 dag per week naar school). Een bedrijf heeft hiervoor wel een certificering als 'erkend leerbedrijf' nodig. Lees hieronder meer daarover.
In het vmbo (leerlingen 12-16 jaar) spreken we over stageplaatsen. Dit zijn vaak kortlopende trajecten, bijvoorbeeld een of twee volle weken in een jaar, of een jaar lang een dag in de week. Dat verschilt per vmbo-school en per leerjaar. Het is voor leerlingen een heel belangrijke en leerzame ervaring om te weten welke opleidingsrichting ze na het vmbo kiezen. Bij 'stageplaatsen vmbo' vind je alle details.
Stage of bpv werkplek aanbieden voor het mbo
Ben je al erkend leerbedrijf en gericht op zoek naar een stagiair(e) van een bepaalde opleiding? Laat het ons weten. Of denk mee als bedrijf over de manier waarop wij stageplaatsen aanbieden. Zo zorgen we samen voor een goede aansluiting tussen onderwijs en praktijk.
Word een erkend leerbedrijf
Jij wilt graag een mbo-stagiair(e) opleiden. Daar zijn wij superblij mee. Je kunt een stageplaats aanbieden als erkend leerbedrijf. Meld je hiervoor aan bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Zij helpen met alle vragen. Ook zorgen ze ervoor dat jouw bedrijf op de online stagemarkt komt te staan.
Handige informatie
- Praktijk overeenkomst beroepsonderwijs en algemene voorwaarden (POK) Download de BPV/POK voorwaarden hier.
- Krijgt de stagiair(e) een negatief bindend studieadvies? Dit merk je ervan.
- Het bedrijf kan de opleidingskosten voor een bbl-student betalen. Dat doe je zo.
Praktijkopdrachten voor studenten
Bij Curio vinden we het belangrijk dat studenten praktijkervaring opdoen. Het aanbieden van praktijkopdrachten van échte opdrachtgevers bijvoorbeeld. Het biedt voordelen voor zowel de student als het bedrijf. Studenten krijgen de kans om waardevolle werkervaringen op te doen, hun kennis toe te passen en een netwerk op te bouwen. Bedrijven krijgen nieuwe ideeën, extra ondersteuning en de mogelijkheid om jong talent te ontwikkelen.
Curio in bedrijf
Voor de ruim 20.000 vmbo-leerlingen en mbo-studenten die een opleiding volgen bij Curio, is leren in de praktijk een onmisbaar deel van hun opleiding. Daarom doen we elk jaar weer een beroep op de leerbedrijven. En met succes. Want vanuit alle sectoren zijn bedrijven en instellingen steeds weer bereid om energie te steken in jongeren die een vak willen leren. Voor een korte (snuffel)stage of een langdurige leerwerkplek. En dat waarderen we enorm. Want zonder hen zouden we nooit de beroepsopleider van de regio kunnen zijn.
We laten graag zien wat een goed leerbedrijf zoal doet voor onze stagiaires. Dat belichten we periodiek vanuit een sector of enkele bedrijven.
Klik hier voor meer informatie.