Twee jaar lang hebben de leerlableiders en –deelnemers zich ingezet in het leerlab sociale veiligheid. Inmiddels is het leerlab afgerond. Alle opgeleverde producten en diensten zijn te vinden op deze pagina.

Kun jij zijn wie je bent? Kun je zeggen wat je vindt? Ongeacht je afkomst, seksuele geaardheid of godsdienst? Sociale veiligheid is een breed onderwerp. Met thema’s als pesten, discriminatie, radicalisering en ondermijning. Het gaat over normen en waarden. Over gewaardeerd worden. Zowel voor medewerkers als voor studenten en leerlingen.

Don't mess with the conciërges

Conciërges spelen een belangrijke rol bij de sfeer in een school. Hoe kijken zij zelf tegen deze rol aan? Wat vinden leerlingen, docenten en leidinggevenden? 

Het leerlab sociale veiligheid vindt de conciërges de belangrijkste spil in de organisatie. Daarom vieren wij nu ieder jaar op 8 februari de dag van de conciërge binnen Curio. Ook de AOb besteedt hier aandacht aan. 

Bekijk hier de film over de rol van de conciërges.

Ondermijning

Ondermijning gaat over hoe de onderwereld gebruik maakt van de bovenwereld. Jongeren worden steeds vaker benaderd om klusjes te doen voor criminele organisaties. Het gaat niet alleen over pakketjes rondbrengen maar ook om studenten met een interessante opleiding al jong aan de criminele organisatie te binden. Denk aan laboranten, studenten in de bouw etc. 

Heb je vragen? Of wil je meer weten over dit onderwerp of ben je op zoek naar lestips of achtergrondinformatie? Lees dan dit document van het leerlab. 

Vanuit het leerlab worden ook docenten getraind binnen Curio. De training ONDER MIJN ogen wordt gegeven door de Curio academie (Aanmelden is alleen mogelijk als je medewerker bent bij Curio).

 

Online sociale veiligheid

In een wereld die steeds digitaler wordt gebeurd er veel buiten het zicht. Als docenten zijn wij niet altijd op de hoogte wat leerlingen en studenten tegenkomen. Wat is onze rol als onderwijsinstelling bij het begeleiden van studenten? 

Heb je vragen? Of wil je meer weten over dit onderwerp of ben je op zoek naar lestips of achtergrondinformatie? Lees dan dit document van het leerlab. 

Ook sluit Curio aan bij het landelijk programma Digitaal burgerschap. Heb je hier vragen over? Dan kun je contact opnemen met Annette Verheijen.

Cijfers en feiten

Hoe werk je aan sociale veiligheid? Welke initiatieven zijn er binnen Curio en hoe staat het met de sociale veiligheid binnen onze organisatie?

In dit document vind je de uitslagen van onderzoeken rondom Sociale veiligheid van alle Curio locaties. Ook de belangrijkste documenten, tips en tools kun je hier in vinden.

Overige thema's sociale veiligheid

Het leerlab sociale veiligheid heeft zich ook nog over de volgende thema's gebogen:

Deelnemers sociale veiligheid

Eveline Bosman
Curio economie en ondernemen
Ondersteuningscoördinator
Andres Deijkers
Curio zorg en welzijn en Fontys
Ondersteuningscoördinator
Martin Faas
Curio huisvesting en facilitair
Mederwerker algemene zaken
Johan van Gils
Curio zorg en welzijn
Docent verzorgende opleidingen, vertrouwenspersoon Curio zorg en welzijn
Bregje van Goethem
Curio de rotonde
Leerlableider, docent
Monique Kleijngeld
Basisschool De Sonnewijser
Leerkracht
Martijn Koonings
Koonings Training & Coaching
Docent en trainer
Noortje van Oers
Curio service centrum
Schoolpsycholoog
Lucy Reijnen
Kieresoe
Docent, trainer
Marja van der Velden
Curio dienst onderwijs en kwaliteit
Senior beleidsadviseur
Daan Wienke
Nederlands Jeugd Instituut
Projectcoordinator NJI
Bart de Wijs
Curio de rotonde
Docent observatieklas
Groepsfoto leerlab sociale veiligheid