Leerlingen van Curio steenspil aan het woord

Tess (12) en Liam (13)

“Ik voelde me hier meteen welkom”


Tess (12) uit Halsteren en Liam (13) uit Wouw hebben een groot hart voor dieren. Op Curio  steenspil lopen er verschillende dieren rond die ze mogen verzorgen. “Een paard, twee varkens, konijnen, kippen, gerbils, hamsters, cavia’s en een dwerggeit. En dan vergeten we er nog wel een aantal.” Voor Liam waren de dieren belangrijk bij zijn keuze voor deze school. Tess volgde haar gevoel. “Ik voelde me hier meteen welkom.”

Liam en Tess zitten bij elkaar in een leuke klas van 24 leerlingen. Tess brengt haar pauzes het liefst door met een grote groep vrienden. “Het is altijd gezellig!” lacht Tess. De eerste twee weken was het nog even zoeken naar het juiste lokaal. “Dan kwamen we wel eens een paar minuten te laat, maar dat vonden de leraren toen nog niet erg. Er hangen overal bordjes, dus je leert snel de weg,” vertelt Liam.

Liam mist zijn basisschool niet. “Ik vind de lessen hier leuk. Het is fijn dat je steeds andere leraren hebt. Ook deden we de eerste week veel spelletjes en kregen we een les van het vak drama. Zo was ik snel gewend aan de school en de klas.” Op dinsdagmiddag hebben de eerstejaars leerlingen ‘steenspilklas’. Dit zijn themaklassen over bijvoorbeeld kunst, techniek, sport en eco & wildlife. Tess en Liam kiezen graag die laatste: “Dan verzorgen we de dieren en maken we de stallen en hokken schoon. Soms gaan we naar de dierentuin of naar het bos om bladeren te zoeken.” Ook knutselopdrachten komen voorbij. “Laatst heb ik een fantasie zeeslak geknutseld,” vertelt Tess enthousiast. 

Hebben ze favoriete vakken? Liam heeft er vier: “Techniek. Daar werken we met hout en dat doe ik thuis ook graag. Mens en maatschappij gaat over geschiedenis en topografie, dat vind ik interessant. Mentoruur en biologie zijn gewoon leuk.” Ook Tess vindt het mentoruur fijn. “Dan mag je lekker je ding doen. En je kunt met je mentor kletsen als je dat wilt. Wat je haar ook vertelt, het is in vertrouwen. Ik kan alles aan haar kwijt.”

Tess en Liam zijn blij met hun lesrooster. Ze vinden het huiswerk erg meevallen. “Elk lesuur duurt 50 minuten. Je krijgt uitleg en de rest van de tijd maak je opdrachten. Zelf of met iemand samen. Alles wat je in de klas maakt, hoef je niet meer als huiswerk te doen.” De meeste leraren staan voor je klaar, vinden ze. “Ze hebben humor en zijn niet te streng. Zolang jij normaal doet, zijn ze echt aardig.”

Je krijgt de tijd om te ontdekken wat je leuk vindt, vinden Tess en Liam. Aan het einde van het eerste jaar kiezen ze waar ze meer over willen leren. “We krijgen nu uitleg over de praktijkrichtingen. Je hebt 5 keuzes: economie, techniek, groen en zorg en welzijn. We kiezen er nu twee. Vanaf de derde klas blijft er 1 richting over. Daar doe je examen in.”