Vavo veelgestelde vragen

Welke vraag heb jij?

Het College van Toetsen en Examens maakte een video over de verschillende mogelijkheden als je bent gezakt. Bekijk de video hier.

Vavo staat voor voortgezet algemeen volwassenen onderwijs. Het is onderwijs op vmbo-tl (mavo)-, havo-, en vwo-niveau. De opleidingen zijn door de overheid erkend en gesubsidieerd. Dat betekent dat de overheid het vavo financieel ondersteunt. Het vavo biedt leerlingen een kans om een diploma of certificaat voor vmbo-tl (mavo), havo of vwo te halen. Alle leerlingen vanaf 18 jaar mogen naar het vavo. Soms past het ook beter bij leerlingen van 16 of 17 jaar dan een reguliere middelbare school. Bijvoorbeeld omdat je gezakt bent en niet het volledige laatste jaar over wil of kan doen. Of omdat een leeromgeving waar je meer als volwassene wordt behandeld beter voor je is.

In sommige gevallen kan een middelbare school 16- en 17-jarigen uitbesteden aan het vavo. Je blijft ingeschreven op je eigen school, maar verder loopt alles via het vavo. Je volgt er lessen en krijgt er begeleiding. Ook de toetsen, examens en diplomering loopt via het vavo. Jouw middelbare school beslist over de uitbesteding en blijft eindverantwoordelijk. Wil je een havo-opleiding bij het vavo volgen? Dan moet jouw school ook havo aanbieden. De huidige school moet namelijk hetzelfde niveau aanbieden als het niveau dat je wilt volgen. Op het mbo en in het speciaal onderwijs is er ook geen mogelijkheid tot uitbesteding. Voor mbo-leerlingen van 16 of 17 jaar die naar het vavo willen overstappen, werkt het anders. Zij moeten zich inschrijven bij hun oude middelbare school of de overstap met een leerplichtambtenaar regelen. Onderwijs is gratis voor uitbestede leerlingen jonger dan 18 jaar. Scholen besteden leerlingen ook uit voor septemberdiploma’s , herprofilering en verbetering van eerder behaalde cijfers. Uitbesteden wordt ook wel detachering of Rutte-regeling genoemd.

Dat kan, maar niet alle scholen kiezen daarvoor. Middelbare scholen beslissen zelf of ze een leerling willen uitbesteden of niet.

  • Heb je al eerder examen gedaan, dan hoef je het examenjaar niet helemaal over te doen. De behaalde vakken blijven staan
  • Stap je over van vwo naar havo, dan kun je de vakken die je met een voldoende hebt afgesloten op het vwo laten staan
  • Je herhaalt de stof van de laatste twee schooljaren helemaal. Hier doe je ook examen in. Je wordt dus niet achtervolgd door oude onvoldoendes uit mavo 3, havo 4 of vwo 4/5
  • De klassen zijn vaak niet erg groot. Hierdoor werk je in een persoonlijke studieomgeving. Je hebt direct contact met je docenten. De docenten hebben aandacht voor jou als leerling
  • Je bent meestal vrij in het aantal vakken dat je kiest. Certificaten blijven 10 jaar geldig
  • Vakken zoals lichamelijke opvoeding, godsdienst en CKV1 zitten niet in het vavo-programma
  • Bij vavo gaan we op een meer volwassen manier met je om

Het vavo heeft goede examenresultaten. De laatste jaren hebben we een hoog slagingspercentage gehad. Leerlingen zijn ook erg tevreden.

In 2023-2024 stonden ongeveer 500 leerlingen ingeschreven in Roosendaal en Breda samen.

De meeste leerlingen zijn rond de 18/19 jaar. Op de mavo is de gemiddelde leeftijd iets lager. Ook oudere leerlingen zijn van harte welkom.

  • Heb je een vak in een eerder jaar afgesloten? Dan kun je het cijfer inbrengen op je uiteindelijke diploma. Deze eerder behaalde certificaten zijn 10 jaar geldig
  • Soms kunnen leerlingen vrijstelling op het vwo krijgen voor Duits en Frans. Dit gaat om buitenlandse leerlingen, leerlingen met dyslexie en leerlingen met een havodiploma. Dit kan alleen binnen een NG of NT profiel
  • Vrijstellingen van afzonderlijke schoolexamens, praktische opdrachten en kijkluistertoetsen worden nooit verleend
  • Vwo-leerlingen met een havodiploma krijgen vrijstelling voor maatschappijleer in het gemeenschappelijk deel

Dat is soms mogelijk. Je krijgt dan een toelatingstoets om je beginniveau te bepalen. Op die manier kun je je profiel wijzigen of verbreden. Het is ook mogelijk om via DUO staatsexamen te doen in een of meer vakken. Verschillende cijfers worden dan samengevoegd. Namelijk de cijfers van een staatsexamen, van de eerder behaalde vakken van de middelbare school én van de vakken die je behaalt op het vavo. Cijfers van een staatsexamen zijn bijvoorbeeld van Arabisch, Turks, Spaans, muziek of filosofie.

Je kunt een vak opnieuw doen om te compenseren voor eventuele onvoldoendes. Als je al een diploma hebt, krijg je van de vakken waarvoor je een hoger cijfer hebt behaald een certificaat. Cijferverbetering kan ook nuttig zijn voor vervolgstudies die hoge eisen stellen.

De vavo-opleidingen in Breda en Roosendaal zijn hetzelfde. Onze docenten werken op beide locaties, het programma van toetsing en afsluiting en het examenreglement zijn gelijk. Woon je in regio Breda dan word je in Breda geplaatst. De leerlingen uit de regio Roosendaal worden geplaatst in Roosendaal. Vmbo-tl (mavo) wordt alleen in Roosendaal aangeboden. Het vak wiskunde D wordt alleen in Breda gegeven.

Op het diploma van Curio vavo kun je niet zien welke vakken je eerder of later behaald hebt. Je kunt wel zien of een vak afgesloten is op mavo-, havo- of vwo-niveau. Ook uitbestede leerlingen krijgen een diploma van Curio vavo. Indien een gymnasiumvak wordt meegenomen van de oude school kan het vavo ook een gymnasiumdiploma uitgeven.

Bijna alle vakken sluit je af met een centraal examen. Deze examens zijn altijd in de maanden mei/juni. De vakken maatschappijleer en profielwerkstuk sluit je als schoolexamen af. Deze vakken kunnen ook eind augustus worden afgesloten door middel van het septemberdiploma. 

Het schooljaar is verdeeld in drie periodes. Aan het einde van elke periode is een schoolexamenweek. Sommige schoolexamens vallen buiten die weken. Meer daarover vind je in het PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) . Na deze drie periodes volgt de voorbereiding op het centraal examen.

Je schrijft je in voor een studie. Het is dan logisch dat je naar school gaat en de lessen volgt. Zo niet, dan kan dat leiden tot maatregelen en zelfs uitschrijving. Als je jonger bent dan 18 jaar is lesbezoek wettelijk verplicht. Verzuim wordt dan altijd gemeld bij het Verzuimloket. Tijdens het intakegesprek teken je de onderwijsovereenkomst. Dat verplicht je tot het volgen van de lessen. Afwezigheid wordt ook gemeld bij de leerplichtambtenaar. Zeker als je nog niet voldaan hebt aan de kwalificatieplicht .

In Nederland ben je leerplichtig tot 16 jaar. Ben je tussen de 16 en 18 jaar en heb je nog geen startkwalificatie, dan heb je nog wél een kwalificatieplicht. Kwalificatieplicht wordt wel ‘verlengde leerplicht’ genoemd. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Als kwalificatieplichtige jongere moet je volledig dagonderwijs volgen. Je mag dus niet voltijd werken. Leren en werken combineren is alleen mogelijk in een bbl-traject (mbo). De kwalificatieplicht is een maatregel van de Rijksoverheid om schooluitval van jongeren tegen te gaan. Ook vergroot het de kansen van startende jongeren op de arbeidsmarkt. Scholieren hebben vaak niet door dat zij onder de kwalificatieplicht vallen vanaf hun 16e. Een belangrijk verschil met leerplichtige leerlingen is dat kwalificatieplichtige leerlingen meer eigen verantwoordelijkheid wordt gegeven. Zoals het ziek melden, het aanvragen van verlof en het contact met de leerplichtambtenaar.

De aanmelding voor schooljaar 2023-2024 is gesloten. Vanaf 1 mei 2024 kun je je hier aanmelden voor schooljaar 2024-2025.

Locatie Roosendaal
Aanmelden mavo
Aanmelden havo
Aanmelden vwo

Locatie Breda
Aanmelden havo
Aanmelden vwo

Vul het online aanmeldformulier in. Download het doorstroomformulier en print het uit. Deel 1 moet je zelf invullen. Deel 2 moet iemand van de leiding van je vorige school invullen en ondertekenen. Dit ingevulde formulier neem je mee naar het intakegesprek. 

Links naar online aanmelden:

Locatie Roosendaal
Aanmelden mavo
Aanmelden havo
Aanmelden vwo

Locatie Breda
Aanmelden havo
Aanmelden vwo

Wij willen zeker weten dat je op het juiste niveau start. Daarom krijg je een persoonlijk intakegesprek waarbij we de persoonlijke mogelijkheden bespreken. We bekijken in detail hoe jouw schooltraject het vavo eruit gaat zien.

  • Een bewijs van eerdere opleidingen (diploma, cijferlijsten, rapport)
  • In geval van vrijstellingen: gewaarmerkte kopieën/bewijzen
  • Je identiteitsbewijs met burgerservicenummer (geen rijbewijs)
  • Een compleet ingevuld doorstroomformulier
  • Een deskundigenverklaring als je denkt recht te hebben op een aangepast examen. Bijvoorbeeld een dyslexie- of dyscalculieverklaring, een deskundigenverklaring m.b.t. autisme, AD(H)D, DCD, PDD-NOS of TOS
  • Een pasfoto

Let op: als je de benodigde papieren niet meebrengt naar het intakegesprek kun je niet worden ingeschreven. Voor de inschrijving van 16- en 17-jarigen moet een ouder/verzorger meekomen om te ondertekenen.

Voor DUO ben je een voltijd leerling als je alle examenvakken van het diploma in één jaar doet. Uitbestede leerlingen vallen ook onder de voltijdregeling, onafhankelijk van het aantal vakken.

Bij inschrijving moet je tekenen voor de betaling van je opleiding. Je betaalt via een acceptgiro die je in oktober/november ontvangt.

  • Als je voltijd leerling bent betaal je lesgeld aan DUO. De tarieven zijn op dit moment nog niet bekend. Duo publiceert de hoogte van het lesgeld op https://duo.nl/particulier/lesgeld

    Je komt in aanmerking voor een maandelijkse tegemoetkoming scholieren.

  • Als je deeltijd leerling bent betaal je cursusgeld aan Curio vavo. Dit is voor schooljaar 2023-2024 ongeveer €135 per vak per schooljaar. Het precieze bedrag hangt af van het aantal lessen per vak. Misschien kom je in aanmerking voor tegemoetkoming deeltijders.
  • Als je wordt uitbesteed door een middelbare school betaal je geen lesgeld of cursusgeld. Ook heb je recht op gratis schoolboeken.
  • De kosten voor het septemberdiploma bedragen 350 euro. Dit bedrag is niet gesubsidieerd.

Uitgebreide informatie over de kosten vind je hier.

Voor het vavo geldt hetzelfde als voor het gewone voortgezet onderwijs. Er zijn regelingen voor tegemoetkoming scholieren en tegemoetkoming deeltijders, niet te verwarren met studiefinanciering. Meer informatie vind je op de website van DUO . Voor minderjarigen is er de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Leerlingen die verder dan 10 km van de schoollocatie wonen, kunnen elke maand hun reiskosten ov declareren bij onze school. Alleen de werkelijk gemaakte kosten (ov trein of bus) worden vergoed.

Je kunt de boeken die je nodig hebt huren . De kosten van de boeken verschillen per vak en per niveau. De huurprijs via Iddink is 34% van de nieuwprijs. Werkboeken zijn niet te huur. Uitbestede leerlingen hebben recht op gratis schoolboeken. Sommige materialen vallen daar niet onder. Woordenboeken, een atlas en een rekenmachine bijvoorbeeld.

Locatie Breda, Ganzerik 76

Vanaf station Prinsenbeek is het 20 minuten lopen, 6 minuten fietsen of 13 minuten met buslijn 2. Vanaf het centraal station Breda is het 25 minuten fietsen of 40 minuten met buslijn 2.

Locatie Roosendaal, Hoogstraat 126

Vanaf station Roosendaal is het 12 minuten lopen, 4 minuten fietsen of 10 minuten met buslijn 2.

In principe zijn de lessen overdag tussen 8.45 uur en 17.10 uur

Wanneer je op school moet zijn, hangt af van de lessen die je volgt. Meestal worden twee lessen achter elkaar geroosterd. Bijvoorbeeld voor Nederlands mavo zijn er 4 lessen van 40 minuten. Die zijn verdeeld over twee blokken van 80 minuten. Soms zijn de lessen verspreid over de dagen van de week. Dat hangt af van de vakken die je kiest.

Je wordt altijd gekoppeld aan een mentor. Daarnaast is er een leerlingbegeleider voor een gesprek over schoolzaken of dingen die thuis spelen. Je kunt vrij binnenlopen of een afspraak maken. Soms nodigt de leerlingbegeleider je uit om te komen praten. Omdat je veel afwezig bent bijvoorbeeld. Of vanwege je gedrag, huiswerk, behaalde cijfers of op verzoek van docenten. Je kunt ook in gesprek gaan met de decaan als je hulp nodig hebt bij de keuze voor een vervolgopleiding. Daarnaast is er het team StudentenSupport. Dit team bestaat uit een orthopedagogisch ondersteuner, schoolmaatschappelijk werkers, een bestemmingscoördinator en een vertrouwenspersoon.

Je kunt je aanmelden tussen 1 mei en 15 september. De intakegesprekken vinden plaats tot 12 juli en vervolgens weer vanaf 19 augustus. Houd er wel rekening mee dat de lesgroepen al veel eerder vol kunnen zijn.

Het schooljaar start met een verplichte introductie-bijeenkomst op maandag 26 augustus. De lessen beginnen op dinsdag 27 augustus 2024.

Je bent van harte welkom op een van onze informatiebijeenkomsten.

Wil je meer weten? Heb je vragen? Dan kun je ons altijd mailen of tijdens school openingstijden bellen.

Locatie Breda:
infovavobreda@curio.nl
088-2097111

Locatie Roosendaal:
infovavoroosendaal@curio.nl
088-2097300