Ontwikkelen van duurzame én lekkere friet, verbouwen van exotisch fruit uit eigen regio, telen in een ledkar, onderzoek doen naar plantaardige eiwitten en innovatieve foodconcepten of duurzame verpakkingen? In het practoraat agrofood en biobased werken studenten en docenten van diverse opleidingen met het bedrijfsleven aan deze vraagstukken.

Onderzoeksprojecten

Bekijk de verschillende onderzoeksprojecten die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen in het practoraat agrofood en biobased.

Studenten en docenten van de opleidingen Curio teelt en veehouderij onderzoeken het gewas sorghum, begeleid door expert Walter de Milliano. Wat is de waarde van dit relatief onbekende gewas voor de voederwinning in de veehouderij en als rotatiegewas in de landbouw?

Lees het e-book: Teelt van sorghum

Hoe neem je studenten mee in die ontwikkeling van duurzame en gezonde visvervangers? Hoe maak je consumenten hier klaar voor? Over deze twee vragen bogen start-up Monkeys By The Sea en studenten van het practoraat zich. 

Lees het e-book: Plantbased seafood

Op verschillende Curio-locaties zijn er speciale ledkarren in gebruik genomen, waarin studenten experimenteren met de teelt van kiemgroenten, babyleaves en diverse slasoorten. Studenten leren hoe dit meerlaags kweken van gewassen in een gecontroleerde omgeving werkt en wat hiervan de voordelen zijn.

Lees het e-book: Telen met een ledkar

In de voedingsindustrie blijft als restproduct aan het einde van de voedselproductieketen vaak vezelrijk afval over. Wat is dit ongebruikte vezelrijke restproduct en wat kun je ermee doen? Dat onderzochten eerstejaars studenten van de opleiding voeding- en leefstijl voor opdrachtgever Millvision, producent van natuurvezel gebaseerde grondstoffen en materialen.

Lees het e-book: Voedingsvezels

ZVL Friet uit Zeeuws-Vlaanderen klopte bij het practoraat aan met de vraag om samen op zoek te gaan naar lekkere duurzame friet. Studenten gingen aan de slag met selectie van het aardappelras, bakproeven, smaaktesten, verpakkingsontwerp  en nog veel meer!

Lees het e-book: Duurzame friet

Wat werkt wel en niet bij het telen van sla op water? Mbo-studenten van Curio opleidingen plantenteelt, procestechniek en het laboratoriumonderwijs onderzochten dit samen met vmbo-leerlingen van Curio de Steenspil in opdracht van teler de Kruidenaer.

Lees het e-book: Teelt van sla op water

Voor het onderzoeksthema regionaal exotisch fruit onderzochten studenten de mogelijkheden rondom het telen van exotisch fruit en groente in Nederland.

Lees het e-book: Exotisch fruit

Fieldlabs

Fieldlabs zijn innovatieve, fysieke testlocaties waarin studenten, docenten en bedrijven  aan onderzoeken van het practoraat werken.

In samenwerking met Curio heeft VARTA (Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw) een weefselkweeklaboratorium gerealiseerd in het innovatie- en expertiscecentrum Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. Studenten zijn vanaf de start betrokken geweest bij de bouw van het lab, dat mede mogelijk is gemaakt door subsidie vanuit het programma Brabant Eet!

Lees het e-book: Weefselkweeklab

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met 088- 2098700 of mail via onderstaande link.