Ontwikkelen van duurzame én lekkere friet, verbouwen van exotisch fruit uit eigen regio, telen in een ledkar, onderzoek doen naar plantaardige eiwitten en robots in de land- en tuinbouw? In het practoraat agrofood en biobased werken studenten en docenten van diverse opleidingen met het bedrijfsleven aan deze vraagstukken.

Fieldlabs

Fieldlabs zijn innovatieve, fysieke testlocaties waarin studenten, docenten en bedrijven  aan onderzoeken van het practoraat werken.

Hoe kunnen robots bijdragen aan een duurzame land- en tuinbouwsector? Studenten, docenten en bedrijven werken hieraan in een onderzoeks- en ontwikkelprogramma van Curio practoraat agrofood en biobased samen met Avans Hogeschool, mogelijk gemaakt door subsidies van RIF Beet! en Stichting Bevordering Hoger onderwijs (SBHO).

Lees het e-book: Agrorobotics fieldlab

In samenwerking met Curio heeft VARTA (Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw) een weefselkweeklaboratorium gerealiseerd in het innovatie- en expertiscecentrum Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. Studenten zijn vanaf de start betrokken geweest bij de bouw van het lab, dat mede mogelijk is gemaakt door subsidie vanuit het programma Brabant Eet!

Lees het e-book: Weefselkweeklab

Onderzoeksprojecten

Bekijk de verschillende onderzoeksprojecten die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen in het practoraat agrofood en biobased.

Curio studenten van de laboratoriumopleiding, de bakkerij, de keuken en de teelt onderzoek doen voor en met het bedrijf AlgaeHolland onderzoek naar de toepassing van micro-algen.

Lees het e-book: Toepassing van micro-algen

Studenten en docenten van de opleidingen Curio teelt en veehouderij onderzoeken het gewas sorghum, begeleid door expert Walter de Milliano. Wat is de waarde van dit relatief onbekende gewas voor de voederwinning in de veehouderij en als rotatiegewas in de landbouw?

Lees het e-book: Teelt van sorghum

Hoe neem je studenten mee in die ontwikkeling van duurzame en gezonde visvervangers? Hoe maak je consumenten hier klaar voor? Over deze twee vragen bogen start-up Monkeys By The Sea en studenten van het practoraat zich. 

Lees het e-book: Plantbased seafood

Op verschillende Curio-locaties zijn er speciale ledkarren in gebruik genomen, waarin studenten experimenteren met de teelt van kiemgroenten, babyleaves en diverse slasoorten. Studenten leren hoe dit meerlaags kweken van gewassen in een gecontroleerde omgeving werkt en wat hiervan de voordelen zijn.

Lees het e-book: Telen met een ledkar

In de voedingsindustrie blijft als restproduct aan het einde van de voedselproductieketen vaak vezelrijk afval over. Wat is dit ongebruikte vezelrijke restproduct en wat kun je ermee doen? Dat onderzochten eerstejaars studenten van de opleiding voeding- en leefstijl voor opdrachtgever Millvision, producent van natuurvezel gebaseerde grondstoffen en materialen.

Lees het e-book: Voedingsvezels

ZVL Friet uit Zeeuws-Vlaanderen klopte bij het practoraat aan met de vraag om samen op zoek te gaan naar lekkere duurzame friet. Studenten gingen aan de slag met selectie van het aardappelras, bakproeven, smaaktesten, verpakkingsontwerp  en nog veel meer!

Lees het e-book: Duurzame friet

Wat werkt wel en niet bij het telen van sla op water? Mbo-studenten van Curio opleidingen plantenteelt, procestechniek en het laboratoriumonderwijs onderzochten dit samen met vmbo-leerlingen van Curio de Steenspil in opdracht van teler de Kruidenaer.

Lees het e-book: Teelt van sla op water

Voor het onderzoeksthema regionaal exotisch fruit onderzochten studenten de mogelijkheden rondom het telen van exotisch fruit en groente in Nederland.

Lees het e-book: Exotisch fruit

Deelnemers practoraat

Practor Leon Joore

Leon Joore

Practor
Docentonderzoeker Ad Stam

Ad Stam

Docentonderzoeker
Bianca de Quillettes

Bianca de Quillettes

Docentonderzoeker
Docentonderzoeker Eric Huiser

Eric Huiser

Docentonderzoeker
Docentonderzoeker Lody Koekkoek

Lody Koekkoek

Docentonderzoeker
Docentonderzoeker Maarten van Rossum

Maarten van Rossum

Docentonderzoeker
Manfred van de Kreeke

Manfred van de Kreeke

Programmamanager
Roos Juten

Roos Juten

Projectondersteuner

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met 088- 2098700 of mail via onderstaande link.