Studenten Curio runnen nieuwe bedrijfskantine gemeentehuis Bergen op Zoom
Studenten van Curio runnen vanaf vandaag ‘De Eetkamer’, de nieuwe bedrijfskantine op het stadskantoor in Bergen op Zoom. Dit doen zij volgens het concept ‘de Wereldkantine’. De gemeente geeft op deze manier jongeren de kans om werkervaring op te doen, zodat zij een betere kans hebben op de arbeidsmarkt.
In de bedrijfskantine werkt Curio met het concept ‘de Wereldkantine’, waarmee de beroepsopleider al op 3 locaties in uitvoering zijn. Deze locaties zijn allemaal binnen de deuren van Curio. Het is voor het eerst dat het concept buiten Curio wordt gelanceerd. In dit concept krijgen studenten van allerlei opleidingen en niveaus en met een achterstand tot de arbeidsmarkt een kans om werkervaring op te doen. En niet alleen werkervaring in de horeca. Denk ook aan een stuk werkethiek, zoals op tijd komen, je aan de regels houden en instructies van je leidinggevende opvolgen. Daarnaast is het voor sommigen dé manier om de Nederlandse taal beter te leren. Voor allemaal geldt dat ze dankzij de werkervaring betere kansen hebben om later een passende baan te vinden.
Idee van een docent
Rob Neutelings, voorzitter raad van bestuur van Curio: “ik vind het prachtig dat een idee van een docent zo goed van de grond komt. Met de Wereldkantine geven we leerlingen en studenten die dat nodig hebben een extra zetje richting arbeidsmarkt. Dat doen we op onze eigen Curio-locaties, en nu ook daarbuiten. Geweldig dat we dit nu in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom kunnen doen."
Wethouder Joost Pals vindt het een goede zaak dat De Eetkamer weer terug komt in het stadskantoor. “Ik heb er veel goede verhalen over gehoord en voor veel medewerkers is het een prima manier om even informeel met collega’s te kunnen praten onder het genot van een heerlijke lunch. Als gemeentebestuur en directie vinden we het ook goed passen in de huidige tijd van goed werkgeverschap”.
Niet alleen studenten van Curio
Naast studenten van Curio kunnen er in deze kantine ook anderen leren. Er worden ook jongeren en volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt en vanuit de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) en Werkvoorzieningsschap (WVS) geplaatst.
Wat staat er op het menu?
Bij de Wereldkantine staat gezonde (betaalbare) wereldvoeding centraal. Naast een vaste kaart wordt er multicultureel gekookt. Studenten krijgen de kans om zelf gerechten te bedenken en te maken. Denk daarbij aan gerechten uit hun thuisland. Verder wordt er gestreefd naar het duurzaam omgaan met voedsel. Dit betekent dat verspilling niet aan de orde is. Bij een overschot aan voedsel zoekt de Wereldkantine een bestemming. Denk aan de voedselbank of een opvanglocaties voor vluchtelingen.
Innovatief onderwijsidee
Curio docent Jacky Masseurs zette het initiatief van de Wereldkantine 3 jaar geleden op poten. Binnen Curio krijgen docenten de kans om een innovatief onderwijsidee uit te voeren. Op die manier begon Jacky met de Wereldkantine. Binnen dit concept krijgen Curio studenten begeleiding van 1 praktijkopleider. Samen zorgen ze er iedere dag opnieuw voor dat de kantine gevuld is.