Gepubliceerd op
Publicatie datum

Student aan het woord: Revendal (opleiding: international business studies)

Revendal koos voor de opleiding international business studies. “Deze studie is tweetalig en ik hou wel van een uitdaging. Het is de richting waar ik voor honderd procent voor wil gaan.” Ook de stages worden leuk, weet Revendal nu al. “Je kunt overal ter wereld stagelopen, dat lijkt me wel wat.” De eerstejaars student weet wat hij wil. “Het is mijn droom om later mijn eigen bedrijf in de marketing of kleding te beginnen. Deze internationale opleiding in handel en commercie sluit daar goed op aan.”

Revendal bezocht eerder andere opleidingen en dacht erover na om het leger in te gaan. Pas bij Curio voelde hij zich echt thuis. "De sfeer was hier meteen heel fijn. Tijdens de open dag al." Revendal voelt zich helemaal op zijn plek. Dit komt door de persoonlijke aanpak, de hulp die hij krijgt van docenten en zijn fijne klas.

Bij de opleiding international business studies krijg je in het eerste jaar voor de helft les in het Engels. "In het tweede jaar is alles in het Engels, ook alle opdrachten en examens," legt Revendal uit. Hoewel dit soms vermoeiend kan zijn, vindt hij het goed te doen: "Veel termen in de marketing en de logistiek zijn al in het Engels, dus dat scheelt.”

Het is natuurlijk logisch dat je al wel wat Engels moet kunnen om goed van start te gaan met deze opleiding. “De eerste week op school is ontspannen, je leert je klas en je docenten kennen. Je krijgt uitleg over de indeling van het schooljaar en wat je in welke periode gaat doen. In de tweede week doe je een aantal toetsen, onder andere voor rekenen en Engels. Als dan blijkt dat je Engels al op een voldoende niveau is, dan hoef je het vak Engels niet meer te volgen. Moet je die taal nog wat verbeteren, dan krijg je daar les in. Je hoeft dus echt nog geen perfect Engels te kunnen. De docenten brengen je op het
niveau dat nodig is.”

Over docenten gesproken, hoe zijn die eigenlijk? “Leuk”, vertelt Revendal. “Het zijn geen docenten die je handje vasthouden. Ze helpen je heus wel, maar je doet ook veel zelf. Studenten moeten stevig in hun schoenen staan en discipline hebben. Ik hou daarvan. Natuurlijk heb ik er aan het begin aan moeten wennen. Vooral het zelfstandig plannen vond ik best lastig. Hoe ga je om met stress als je acht projecten moet inleveren in één week? Wat ga je dan eerst doen en wat daarna? Het grote geheim is om alles goed bij te houden. Het is best een stap van de middelbare school naar het mbo. Hoewel je best zelfstandig moet zijn, sta je er echt niet alleen voor. Met je klasgenoten kun je natuurlijk veel delen en uitwisselen.”

De vakken van de opleiding international business studies zijn afwisselend. “Je krijgt natuurlijk de verplichte vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Daarnaast krijg je logistiek, verkoop, marketing, wereldoriëntatie en bedrijfscalculatie. Elke periode sluit je één of meer vakken af en daar komen dan weer nieuwe vakken voor in de plaats. Customer journey bijvoorbeeld, presentatie en zakelijk telefoneren. Alles sluit prima op elkaar aan. En ik vind het heel fijn dat ik alles wat we leren kan toepassen op mijn ambitie van een eigen bedrijf.”

Wil je ook deze studie doen? Dan zijn drie dingen volgens Revendal belangrijk. “Je moet al een beetje kunnen plannen, je moet ervoor openstaan om nieuwe dingen te leren en je moet het leuk vinden om het nieuws te volgen. Want alles wat er in de maatschappij gebeurt, dichtbij en ver weg, heeft invloed op het internationale zakenleven. Daarom moet je op de hoogte blijven, zodat je snel kan reageren als dat nodig is.”