Gepubliceerd op
Publicatie datum

Student aan het woord: Nick (opleiding: sport en bewegen)

Nick is net terug van een projectweek in Georgië. Daar heeft hij met medestudenten een school opgeknapt en sportlessen gegeven aan de leerlingen. Binnenkort vertrekt hij naar Afrika voor een soortgelijk project, gericht op hockey. “De opleiding sport en bewegen is enorm breed. Mij geeft het een kick om mensen te motiveren en te helpen. Deze opleiding bereidt je voor op een sociaal beroep voor heel verschillende doelgroepen. En je leert ook ondernemend te zijn. Er zitten veel kanten aan die ik vooraf niet had kunnen bedenken.”

Mensen zien stralen. Dat is belangrijk voor Nick. “Ik ben trainer geweest van een G-voetbalelftal. Die ervaring heeft me geholpen bij mijn keuze voor deze opleiding. Ik wil mensen helpen én ik ben een groot sportliefhebber. Met deze opleiding kan ik beide prima combineren.” In zijn eerste studiejaar heeft Nick, samen met zijn medestudenten, sportles gegeven aan heel verschillende doelgroepen. “Van basisschoolkinderen die alleen willen rennen tot aan ouderen die gevoelig zijn voor blessures. De fijnste doelgroep vind ik pubers en jongvolwassenen. Die kun je prima motiveren, aanmoedigen en opzwepen,” lacht Nick.

Aan het einde van dat eerste studiejaar kiezen de studenten hun richting voor de rest van de opleiding. “Er zijn in totaal vijf profielen, waaronder bewegingsagogiek. Ik heb getwijfeld over sport en bewegen voor defensie, politie en brandweer. Uiteindelijk heb ik toch voor sport, bewegen en gezondheid gekozen. Daarmee word je leefstijlcoach. Ik vind het fijn om een band op te bouwen met iemand. Ik wil een advies over voeding en beweging geven dat past bij die persoon. Het profiel sluit ook beter aan bij het beroep dat ik uiteindelijk wil gaan doen: fysiotherapeut.”

De opleiding sport en bewegen houdt veel meer in dan voor een groep sportles geven. Nick: “Elke groep heeft een andere lesvoorbereiding nodig. Wat kan er bij deze groep misgaan en hoe pas ik daar mijn les op aan? Elke keer moet je met het best mogelijke programma komen en afwisselen in oefeningen. Je leert evenementen organiseren zoals een sportdag voor basisscholen. Dat regel je dan van a tot z. Dankzij mijn keuzedeel internationalisering leer ik nu ook ondernemen. Samen zamelen we geld in om bijvoorbeeld materialen te kopen die we in Afrika kunnen gebruiken. Fondsen inzamelen is weer een vak apart.”

Nick voelt zich helemaal thuis op de opleiding sport en bewegen. “De klas is heel hecht, we zijn allemaal vrienden. We doen veel projecten samen en we hebben natuurlijk onze passie voor sport die ons verbindt.”

Nick: “Er is veel keuze. Van zelfverdediging tot fitness en van duiken tot voetbaltrainer. ” Ook de stages zijn heel divers. “In het tweede en derde studiejaar doe je een stage van een paar maanden. Afgelopen jaar heb ik lesgegeven aan senioren. Daar heb ik een leuke bijbaan aan overgehouden. Komend schooljaar ga ik praktijkervaring opdoen bij een sportschool in Hoogerheide. Daar ga ik meer doen met leefstijl en met mensen die de sportschool voorbereidt op Defensie.”

Sport en bewegen is een opleiding met veel praktijk. En ook de theorie is erg interessant, vindt Nick. “Je leert bijvoorbeeld hoe je hersenen werken, de Latijnse namen voor spieren en botten en wat beweging met het lichaam doet. De docenten geven leuk les en zijn erg betrokken bij alles wat je doet.”