Gepubliceerd op
Publicatie datum

Student aan het woord: Leila (opleiding: expert IT systems and devices ICT)

Gamen vindt Leila leuk. Maar sleutelen aan de hardware van computers vindt ze helemaal geweldig. Leila heeft het erg naar haar zin op school. De technische vakken vindt ze het leukst. “Linux, Windows, netwerken en Packet Tracer, ik weet er nu alles van. De lesstof is heel afwisselend.”

Leila is iemand die graag met haar handen wil werken. Ze zit dan ook goed op de opleiding expert IT systems and devices ICT. Leila is het enige meisje in de klas. “In het begin is dat spannend, maar de jongens trekken je gewoon mee. Nu ben ik één van hen.” De overstap van vmbo naar mbo ging Leila goed af. “Je moet hier echt zelf aan de slag, je krijgt niet meer de begeleiding die je gewend was op de middelbare school. Je begint weer opnieuw met nul ervaring en kennis. Maar als je gemotiveerd bent, lukt het wel.”

De opleiding bestaat uit periodes van acht weken die je afrondt met een eindopdracht. “Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om een server in te richten en een active directory toe te voegen, zodat de gebruiker in kan loggen op hun computer en alles ingesteld staat. Dan maak je een soort handleiding van wat je hebt gedaan.”

Leila vindt vooral de challenges leuk, dat zijn praktijkcases. “Die doe je als groep. Dat is niet alleen gezellig, maar ook heel leerzaam. Samenwerken hoort bij IT. Je doet niks alleen, je maakt juist gebruik van elkaars kennis.”

En natuurlijk hoort ook stage lopen erbij. “In het tweede leerjaar liep ik een half jaar fulltime stage. Ik heb van alles gedaan: tickets afhandelen, onderhoud in het datacenter en servers in elkaar zetten. Dat was erg leerzaam. En ik heb er een bijbaan aan overgehouden. Echt te gek.” Zodra Leila haar mbo-diploma op zak heeft, wil ze nog doorstuderen op het hbo. “Welke richting weet ik nog niet.” Eerst moet ze nog het derde jaar van deze opleiding afronden. “Dat is een jaar van veel praktijk en stage. Het laatste halfjaar werk je toe naar je examens. Ik heb er alle vertrouwen in.”