Gepubliceerd op
Publicatie datum

Student aan het woord: Kürsat
(opleiding: technicus engineering)

Mechatronica is een mix van alle technieken. Kürsat is er goed in. Hij heeft de vierjarige opleiding in drie jaar afgerond. “Met dit diploma kan ik alle kanten op. Het leuke aan mechatronica is dat je een echte probleemoplosser bent voor de nieuwste industriële robots. De machine, het design, het programmeren… als er iets mis mee is, moet jij daar het antwoord op weten of vinden.”

Op de middelbare school had Kürsat een technisch profiel. “Maar toen ik zestien was, kon ik nog geen echte keuze maken. Daarom ben ik mechatronica gaan doen, het is van alles een beetje.” Het eerste jaar als student ging soepel. “Ik vond het meteen een leuke studie. Lekker technisch en veel projecten. We hadden ook een leuke en gezellige klas. Het waren eerst alleen maar jongens. Daarna
kwamen er ook wat meiden bij.”

Een groot deel van de opleiding bestaat uit projecten. “Je leert in een team werken en ook projecten leiden. In het eerste jaar hebben we verschillende soorten kleine projecten gehad, zoals een grasmaaier maken. Dat was een auto die voor- en achteruit kon rijden en er zelf, dankzij sensoren, voor zorgde dat hij nergens vastliep. In ons laatste jaar mochten we een complex project kiezen. Samen met mijn klasgenoten besloten we Wall-E na te maken. Hij kon rijden, zwaaien, hand schudden, zijn hoofd bewegen, knipperen en zijn naam zeggen. Daar leer je veel van: plannen, taken verdelen en samenwerken. En wat ik ook heb geleerd: je kunt niet alles onder controle houden, je bent afhankelijk van anderen. Soms moet je loslaten.”

Kürsat vond exacte vakken als natuurkunde en wiskunde leuk. Ook de praktijkvakken bevielen hem. “Daar heb je veel tijd voor.” Kürsat heeft zijn opleiding, die normaal vier jaar duurt, in drie jaar afgerond. “Dat is echt super, dat je je studie kunt versnellen als je dat aankunt.”

Eén van zijn drie stages heeft Kürsat in Spanje gedaan. “Het was erg leerzaam, ook om een andere cultuur te zien en mijn Engels op te halen. Het stagebedrijf waar ik werkte, heeft een paar grote opdrachtgevers. Ik mocht vergaderingen bijwonen die over de nieuwste technieken gingen. Ik was zelf verantwoordelijk voor het design van een inpakmachine. Maar niet zomaar een machine: er moesten vijf processen in een machine van 80 bij 80 meter passen. Dat was een grote uitdaging.”

Wat een student volgens Kürsat moet meenemen naar de opleiding mechatronica? “Je moet openstaan voor feedback van docenten en je medestudenten. Onderlinge reflectie is een belangrijk thema. Je leert omgaan met kritiek en dat is heel waardevol.”