Gepubliceerd op
Publicatie datum

Student aan het woord: Krystian (opleiding: kapper)

Als kleine jongen was Krystian al bezig met het stylen van haar. Vooral bij Barbies. Hij was dan ook enorm opgelucht toen hij slaagde voor zijn vmbo en mocht starten aan de opleiding kapper in Breda. Studeren gaat Krystian goed af. Het reizen van mijn woonplaats Dordrecht naar Breda was tot nu toe het spannendste deel. Maar ik weet wat ik wil, zelfs de theorie vind ik leuk.” 

Bij de keuze voor de opleiding ging Krystian op zijn gevoel af. “Natuurlijk had ik ook in Dordrecht kunnen studeren, maar over deze school had ik goede verhalen gehoord. En toen ik hier voor het eerst rondliep, voelde dat heel veilig.” Dat er weinig jongens op deze school zitten, maar Krystian niet zoveel uit. “Ik ga net zo goed om met meiden, ik klets met iedereen. Dat moet je ook kunnen als kapper.”.

Regelmatig neemt Krystian iemand mee naar school. “Voor praktijklessen moet je soms je eigen model meenemen. Vaak is dat mijn moeder of een tante. Bijvoorbeeld voor de kleurlessen, dan zet je verf in iemands haar. Zelf hou ik het meest van damesknippen en dan vooral dames met lang haar. Hoe langer het haar, hoe beter.” 

Meteen vanaf het begin van de studie loopt Krystian 1 dag per week stage bij een kapsalon. “Maandag tot en met donderdag ga ik naar school. Vrijdag werk ik van 8.45 tot 17.45 uur bij de kapper. Ik doe er wat ik kan en mag. Rondom de wastafel mag ik alles doen, haren wassen bijvoorbeeld. Knippen mag ik nog niet, daarvoor moet ik nog wat verder studeren.”

Krystian heeft in zijn eerste studiejaar ook de serieuze kant van het kappen geleerd. Knippen, föhnen en stylen, ik haal overal plezier uit. “De basis heb ik wel. Ik studeer nu op niveau 2 en wil nog door naar niveau 3. Dat is nog 1 jaar extra en dan kan ik zelfstandig als kapper aan de slag.”

En dat is de droom van Krystian. “In loondienst is een no go voor mij. Ik wil een eigen zaak. Maar wel op zo’n manier dat ik flexibele werktijden heb, zodat ik ook wat vrijetijd voor mezelf over hou. Dat kan bijvoorbeeld door bij mensen thuis te kappen. Ik zou het ook leuk vinden om voor televisie of artiesten te werken. Als stylist. Dat is wat makkelijker vol te houden, denk ik. Mijn grote droom is mijn eigen bedrijf met als extra service het tekenen van wenkbrauwen. Ik ben daar helemaal gek van. Een totaalconcept met specialisten dus.”

Krystian neemt zijn droom serieus. En dat merken de docenten op school ook “Ik ben serieus, dus ze nemen me serieus. Ik wil de theorie graag zo snel mogelijk afronden, zodat ik me helemaal op het kappen zelf kan storten. Op de open dag van Curio bijvoorbeeld heb ik het haar van een klasgenoot met verf ingezet. Helemaal leuk. “