Gepubliceerd op
Publicatie datum

Student aan het woord: Feline (opleiding: fashion)

Geef Feline potlood en papier en ze tekent haar ‘Topmodel’ met de mooiste kleding, haar, sieraden, schoenen en tas. Geen wonder dat ze met haarpassie voor tekenen en mode studeert op de opleiding fashion. Feline legt uit dat deze studie niet alleen draait om achter de naaimachine zitten. “Het gaat ook om het onderzoeken van trends en het bedenken van nieuwe ontwerpen. Het is een creatieve studie, waar je ook rekening moet houden dat jouw kleding te verkopen moet zijn.” 

De opleiding fashion duurt drie jaar. Het eerste jaar is breed. Vanaf het tweede jaar volg je óf fashion designer óf fashion product coördinator. "Ik ga waarschijnlijk voor designer," vertelt Feline. "Ik ben niet zo goed in regelen en plannen, dus laat mij maar met creatieve stukken bezig zijn." Een leuk onderdeel van de opleiding fashion zijn de
projectweken. “Laatst hebben we een projectweek gehad waarin we de opdracht kregen een eigen rok te maken. Dat was keihard werken, want je moest zelf je patroontekeningen maken, kleuren toepassen en werken met horizontale en verticale lijnen. Geen simpele rok dus. En je kunt niet zomaar achter de naaimachine kruipen. Je maakt eerst een verslag over je plan: op welke manier wil je dit doen en waarom zo? Passen alle onderdelen goed bij elkaar? Keuren de docenten je verslag goed, dan kun je verder met het maken van de rok.” 

Feline leert ook veel van de gastlessen. “Er zijn medewerkers van kledingmerken langs geweest om te vertellen wat hun werk inhoudt. We zijn ook naar het textielmuseum geweest. Daar zijn docenten bij die veel van stoffen weten, dus het bezoek aan zo'n museum is echt super.” 

De docenten van de opleiding fashion weten volgens Feline precies waar ze het over hebben. “Voor het vak design hebben we een docente die bij heel veel modemerken heeft gewerkt en daar de kleding heeft bedacht. Er zijn ook docenten die een eigen bedrijf hebben. Daar kun je altijd vragen aan stellen, bijvoorbeeld over handige apps.” 

Fashion is een vak van communicatie, trends en vernieuwing. “We leren niet alleen hoe we kledingstukken moeten ontwerpen en maken. Ook hoe we onze creatieve visie kunnen overbrengen en hoe we ons kunnen voorbereiden op veranderende trends. Ik vind het mooi dat ik mijn creativiteit kwijt kan. Dat betekent niet dat ik zomaar iets kan maken. Ik moet aan mijn docenten vertellen waarom ik voor een bepaald ontwerp, een stof of een accessoire kies. Je moet kunnen uitleggen wat je met een design bedoelt, wat het voor jou doet en waarom jij denkt dat een modemerk dit zou kopen. Je verdedigt dus je keuzes, je komt voor jezelf op. Ik merk dat ik daardoor nu steviger in mijn schoenen sta.” 

En hoe zit het met de overgang van de middelbare school naar het leven als student? Voor Feline was het een opluchting om eindelijk haar passie te kunnen volgen. "Ik heb havo gedaan. De laatste drie jaar ging ik steeds net over. Ik vond het gewoon niet heel erg leuk. Deze studie is zoveel leuker.” Dat neemt niet weg dat Feline de start op de opleiding fashion best spannend vond. “Op een creatieve school en modeopleidingen komen heel andere types af dan ik ben. Ik wist niet of ik een klik met de andere studenten zou hebben. En ik zit inderdaad in een klas met allerlei types. Die leer je allemaal enorm waarderen. Iedereen is superaardig en je kunt helemaal jezelf zijn. Dat is heel erg fijn.” 

En de toekomst? Voor Feline zijn er geen grenzen. Hoewel ze nog niet zeker weet wat haar pad zal zijn na haar opleiding, droomt ze ervan om haar passie voor kunst en design te blijven volgen. "Ik wil iets maken dat mensen raakt en inspireert," zegt ze vastberaden. “Ik denk dat ik na deze opleiding nog naar de kunstacademie wil om mooie beelden te maken van speciale materialen. Dat mensen er echt twee keer naar moet kijken en zich afvragen ‘wat is het nou eigenlijk’ of ‘hoe zit het’? Dat lijkt me dus echt vet.”