Gepubliceerd op
Publicatie datum

Student aan het woord: Farah (opleiding: beveiliging)

Voordat Farah de opleiding beveiliging deed, zou ze terugschelden naar iemand die haar uitscheldt. “Als beveiliger heb ik de verantwoordelijkheid om het gesprek aan te gaan en agressief gedrag te voorkomen. En die verantwoordelijkheid voel ik ook.” Tijdens haar stage via Curio security komt ze allerlei situaties tegen waar ze als student beveiliging veel van leert. Genoeg sensatie in dit vak, daar hou ik van.”

Farah ziet de opleiding beveiliging als een eerste stap naar de politieacademie. “Uiteindelijk wil ik bij de politie werken, iets met zedendelicten, vermiste personen of noodhulp. Op de opleiding die ik nu doe leer ik al veel van de basis: omgaan met mensen, samenwerken en wet- en regelgeving bijvoorbeeld.”

Op dit moment loopt Farah stage bij Curio security. “Ik mag hier van alles doen. Bij een dreigende situatie (onder begeleiding) camerabeelden terugkijken, de brand- en sluitronde lopen, toezicht houden en de buitenronde op de parkeerplaats. Ook mensen aanspreken op hun gedrag hoort erbij. Bijvoorbeeld als ze roken, op tafels zitten of ruzie maken. In de praktijk merk ik dat het uniform dat je draagt iets doet met mensen. Velen vinden er iets van en laten dat ook weten. Daar moet je tegenkunnen, anders is de lol er snel af.”

Farah vindt de opleiding leuk. “Vooral het vak doelmatig optreden vind ik super. Onze docent kan alles goed naspelen: van lastige klant tot een verdwaalde persoon met dementie die zijn hond kwijt is. En soms komt er plotseling een bommelding tussendoor. Je moet dan snel weten wat je allemaal moet doen. Best lastig, maar gelukkig oefenen we vaak. Dat is belangrijk, want je leert het beste door iets veel te doen.”

Tijdens haar studie krijgt Farah ook theorie, bijvoorbeeld over wet- en regelgeving. 

“Dat is geen makkelijk vak, maar de docent legt het goed uit. Het is fijn om te weten wat je wel en niet mag doen. En als je die kennis uitstraalt, nemen mensen je serieuzer. Dus nee, niet het leukste om te doen, maar wel belangrijk.” Daarnaast krijgen de studenten veel sportles.

“In de dojo krijgen we zelfverdediging. En we doen balspellen. Eerst begreep ik niet zo goed
waarom. Maar dat heeft alles te maken met leren samenwerken en goed communiceren met elkaar. Onbewust heeft elke sportles nut. Sporten is natuurlijk ook belangrijk om fit te worden en te blijven. Regelmatig test je je conditie met een piepjestest. Dan kun je zien of je vooruitgaat.”

Voor deze opleiding hebben studenten volgens Farah een aantal dingen echt nodig: “Je moet sociaal en gemotiveerd zijn. Discipline en een dikke huid hebben. En niet bang zijn om mensen aan te spreken. De docenten testen je op alle vlakken. Durf je niet door een portofoon te praten, dan krijg je daar juist veel
opdrachten in. De docenten laten je ontwikkelen tot het complete plaatje.” Daarbij horen ook projectweken waarbij de studenten op allerlei plekken mogen rondkijken hoe de beveiliging is
geregeld. “Ook tussendoor doen we dat soms. Dan neemt de docent ons tijdens de les mee naar het winkelcentrum en zoeken we uit wat je eraan kunt doen om de boel veilig te houden. Juist daar leer je enorm veel van.”

Farah heeft haar toekomst al goed in beeld. “Zodra ik dit diploma heb, ga ik aan de slag als arrestantenbeveiliger. Dan kan ik intern doorstromen naar de politie. Stap voor stap kom ik precies waar ik wil zijn. Hoe meer sensatie, hoe beter.”