Student aan het woord: Daan
Mensen een veilig gevoel geven. Dat is de drijfveer van Daan om marinier te worden. Om zijn droom waar te maken, doet Daan de opleiding VeVa niveau 3. En die is soms zwaar. “Je maakt lange dagen en soms kom je een week niet thuis. Doe je iets verkeerd, dan krijg je dat echt te horen. Het draait allemaal om discipline, op elkaar kunnen bouwen en fit zijn. Ik vind het geweldig. Als je hier eenmaal bent, is het moeilijk om te stoppen. Hierna ga ik ook niveau 4 (leidinggevende team/afdeling/project) doen. Ik wil doorgroeien.”
Daan komt uit een klein dorp waar, bij wijze van spreken, iedereen elkaar kent. De studenten op VeVa komen overal vandaan, van platteland tot grote stad, en zijn van verschillende culturen. “Daar moet je mee leren omgaan, dat is goed voor je ontwikkeling.” Eigenlijk wilde Daan starten bij de opleiding van de mariniers zelf, maar die zat vol. De opleiding VeVa was een alternatief. “Achteraf had ik het niet beter kunnen treffen. Ik was destijds nog speels en niet helemaal fit. Dat is nu wel anders.”
En dat is niet zo vreemd, want de opleiding VeVa bestaat voor een groot deel uit fysiek bezig zijn. “Je bent constant op zoek naar je grens. Om die vervolgens weer te verleggen. Wekelijks doen we aan zwemmen, hardlopen, zelfverdediging en krachttraining. Donderdag is het buitendag: dan gaan we het veld in om verschillende oefeningen te doen. Bijvoorbeeld hardlopen met bepakking of met een gasmasker op. Ook EHBO hoort erbij.”
Daarnaast krijgen de studenten theorie, zoals militaire basisvaardigheden en commandovoering, en de verplichte vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Ook tijdens die lessen is de militaire sfeer duidelijk. “De docent legt het één keer uit. Let je even niet op? Dan zoek je het zelf maar op.”
Eén keer per vier weken gaan Daan en zijn medestudenten op bivak. “Het militaire kader leert ons dan van alles: inspectie, zorg dragen voor je spullen, je reactievermogen in het veld en, in mijn geval, commandovoering. Dat is het uitvoeren en uitgeven van taken. Ik doe niveau 3, daarom ben ik leidinggevend groepscommandant. Dat houdt in dat ik instructies geef aan ‘mijn’ jongens. En het betekent ook dat ik word aangekeken op de fouten van mijn groep.”
De sfeer is zoals dat bij militairen hoort. “Doe je iets verkeerd, dan krijg je dat echt te horen. Alles draait om discipline. Natuurlijk is kritiek krijgen niet fijn, maar dan is het belangrijk dat je je herpakt. Voor deze opleiding moet je vooral sportief zijn en tegen autoriteit kunnen. Je leidinggevende is de baas, die zegt wat je moet doen. En dat doe je dan ook. Punt.”
Na niveau 4 lonkt een loopbaan bij de mariniers. “Bij de mariniers mag je veel doen. Je hebt er paratroepers, bruggenbouwers en nog veel meer. En je bent overal inzetbaar. Van Nederland tot de Caraïben. Die afwisseling lijkt me geweldig.”