Gepubliceerd op
Publicatie datum

Student aan het woord: Bo (opleiding: schoonheidsspecialist en pedicure)

Een opleiding in de horeca was het toch niet helemaal voor Bo. Ze zocht een andere uitdaging. Een vak waarin je sociaal en ondernemend mag zijn en je mensen een stukje blijer maakt. Nu is ze bijna afgestudeerd allround schoonheidsspecialist met een aantal bijzondere specialisaties. “Vooral van mijn specialisaties pedicure, bindweefsel en shiatsu heb ik veel geleerd. Bindweefselmassage verjongt je huid. De behandeling herstelt je gezicht en geeft je huid zo’n doorbloeding dat je nieuw bindweefsel aanmaakt. Je huid wordt hierdoor meteen gladder en steviger.”

Bij schoonheidsspecialist denk je al snel aan een ontspannen behandeling van je gezicht. Een lekkere crème, warme doeken, verwennerij. Maar Bo doet veel meer. “Je bent er ook voor huidverbetering. Sommige klanten komen bijvoorbeeld met een vlekkerig gezicht binnen en die willen daar vanaf. In onze salon hebben we daar een mooi apparaat voor die de huid van binnenuit bewerkt met ionen en ozon. Daar heb je een aantal behandelingen van nodig voordat je het resultaat ziet. Ook werk je bijvoorbeeld met lasers voor haarverwijdering en een apparaat waarmee je vet bevriest. Bij ons in de salon kun je terecht voor de behandeling van huid- en halsverslapping, dubbele kin, littekens en huidverkleuring op het gezicht. In het kort, dit vak houdt meer in dan potjes crème en welness. Het gaat ook over probleemhuid en veroudering.”

De algemene kennis over de huid, huidsoorten en hoe die reageren op bepaalde behandelingen, heeft Bo op school geleerd. “Pas als je in een salon werkt, leer je echt hoe het allemaal in elkaar zit. Op school hebben we als studiegenoten natuurlijk veel op elkaar geoefend. Maar wij hebben geen probleemhuid of ouderdomsvlekjes en –rimpels. Dat onderdeel leer je pas goed in de praktijk. Klanten komen echt voor van alles bij ons: de aanpak van huidverslapping, lokaal vet en cellulitis, vetrolletjes en het stimuleren van haargroei.”

Bo wil studiezoekers aanraden om vooral open dagen van opleidingen te bezoeken voordat je
een keuze maakt. “Het is zo belangrijk dat je je er thuis voelt. Schoonheidsspecialist is een vak dat bij je moet passen. Je bent niet alleen bezig met iemands huid, je bent soms ook een luisterend oor. Klanten leggen hun hele levensverhaal bij je neer. Het is de kunst om die verhalen in de salon te laten en niet mee naar huis te nemen. Na twee jaar stage heb ik al mijn eigen klantenkring opgebouwd. De klanten voelen zich veilig bij me. Dat is heel fijn om te merken. ”

Sociale vaardigheden, nieuwsgierigheid en vernieuwend willen werken. Dat zijn wat Bo betreft de drie belangrijkste eigenschappen die je mee moet nemen naar de opleiding schoonheidsspecialist en pedicure. "Je moet meegaan met de laatste trends en ontwikkelingen in het vak. Ook moet je je kunnen inleven in de klant."

De leukste lessen vindt ze de praktijkvakken én de loopbaanoriëntatie en begeleiding. “Bij dat laatste bereid je je voor op jouw toekomst in het vak. Ik heb bijvoorbeeld geleerd een ondernemersplan te schrijven, zodat ik misschien ooit zelf een salon kan beginnen. Ik weet nog niet of ik dat wil, want ik heb het prima naar mijn zin op mijn stageplek. Daar mag ik na mijn eindexamen blijven werken. Super natuurlijk. Verder ligt de toekomst nog helemaal open.”

Nu ze bijna is afgestudeerd kijkt Bo positief terug op de opleiding. Ze is blij met haar fijne mentor die prettig lesgeeft én zich kan verplaatsen in de generatie van nu. “Ik kan met alle vragen altijd bij haar terecht.” De opleiding is niet heel zwaar, vindt Bo. “Ik moet wel zeggen dat ik zelfstandig ben, altijd geweest. Dat is een pluspunt als je studeert. En als je hart hebt voor dit vak en je plant alles goed, dan is het echt prima te doen.”