Gepubliceerd op
Publicatie datum

Pilot microcredentials bij Curio LLO gaat van start

De arbeidsmarkt verandert en dat vraagt om flexibiliteit in het onderwijs. Beroepen worden breder of juist specifieker. Steeds meer mensen laten zich om- of bijscholen om hun kennis en vaardigheden beter aan te sluiten op de (regionale) arbeidsmarkt. Er is daarom veel vraag naar kort en flexibel onderwijs. Curio wil snel op deze vraag inspelen. Met microcredentials kan dat. Een microcredential is een certificaat waarmee je kunt laten zien wat je weet, kunt en begrijpt na het afronden van een module.

Daarom start Curio in samenwerking met Npuls begin december met een pilot microcredentials binnen Leven Lang Ontwikkelen. Microcredentials zijn er voor werkenden, werkzoekenden of mensen die zich willen omscholen.  


Opzet en doel van de pilot

Tijdens de pilot gaat Curio microcredentials ontwikkelen en aanbieden. Studenten van Leven Lang Ontwikkelen krijgen zo de kans om microcredentials te behalen. Met deze aanpak doet Curio ervaring op met deze manier van diplomering. En onderzoeken we hoe deze het beste kunnen worden ingezet binnen het mbo.


Curio verzorgt op dit moment twee cursussen waarbij de student bij succesvolle afronding een microcredential ontvangt:

Leraarondersteuner Leraarondersteuner

Nagelspecialist Nagelspecialist
 

Samenwerking Npuls

Met deze pilot maakt Curio samen met Npuls de cirkel rond in het mbo, hbo en wo. Hogescholen en universiteiten zijn al bezig met microcredentials en nu doet ook het mbo mee. Zo werken we samen in het hele Nederlandse onderwijs. Alle microcredentials die worden uitgegeven binnen de pilot microcredentials worden door alle scholen herkend en erkend. 

Veelgestelde vragen

Mbo, hbo en wo werken samen aan afspraken over kleine modules voor mensen die willen blijven leren. Dit noemen we microcredentials. Een microcredential is een certificaat waarmee je kunt laten zien wat je weet, kunt en begrijpt na het afronden van een cursus of opleiding. Een microcredential geeft waarde aan een kleiner onderdeel van een opleiding. Maar het gaat niet alleen om het eindresultaat; ook het leerproces, de activiteiten en de toetsing van je kennis zijn belangrijk. Een microcredential wordt erkend door scholen en organisaties.

Microcredentials zijn bedoeld voor werkenden, werkzoekenden en mensen die zich willen omscholen.

Studeren stopt niet als je een diploma hebt. Er is steeds meer vraag naar mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen, zowel in de maatschappij als op de arbeidsmarkt. Daarom werken scholen aan een systeem waarin onderwijs flexibel en uitwisselbaar wordt aangeboden.

Microcredentials maken het mogelijk om kleinere onderdelen van een opleiding te volgen en hiervoor een certificaat te krijgen. Dit past bij de veranderingen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. We moeten samen inspelen op nieuwe vragen, bijvoorbeeld vanuit sectoren met personeelstekorten of van mensen die zichzelf willen bijscholen. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa wordt gewerkt aan deze vernieuwing. Microcredentials vervangen geen diploma’s maar zijn een toevoeging. 

Studenten, scholen en de arbeidsmarkt hebben allemaal voordeel bij microcredentials. Voor studenten wordt het steeds normaler om tijdens je leven onderwijs te volgen dat past bij jouw behoeften en situatie op dat moment. Scholen kunnen met microcredentials flexibeler onderwijs aanbieden dat beter aansluit bij wat de arbeidsmarkt en maatschappij vragen. Voor de arbeidsmarkt biedt het kansen om sneller gekwalificeerd personeel te vinden en werknemers mogelijkheden te geven om zich bij- of om te scholen.

Microcredentials worden uitgereikt via edubadges van SURF. Edubadges is het landelijke platform voor digitale certificaten in het vervolgonderwijs. Elk certificaat dat op dit platform wordt uitgegeven, noemen we een edubadge. Een microcredential is een speciale edubadge die voldoet aan een kwaliteitskader dat erkend wordt door onderwijssectoren, zowel in Nederland als internationaal.