Gepubliceerd op
Publicatie datum

Oud-student Floris Wortelboer gaat voor hockeygoud op Olympische Spelen in Parijs

Op 26 juli 2024 beginnen de Olympische Spelen in Parijs. Ruim twee weken strijden topsporters voor het hoogst haalbare: de Olympische titel. Er zijn 32 sporten tijdens deze Spelen. Floris Wortelboer (27) deed zijn studie op het Johan Cruijff College van Curio. Daar combineerde hij tophockey met een mbo-opleiding. Op 18 juni 2017 maakte hij zijn debuut voor het Nederlandse team. Op 27 juli 2024 speelt hij zijn eerste wedstrijd als Olympiër. “We hebben een goede kans op de titel. Dat geldt ook voor landen als Australië, India, België en Duitsland. Wie wint, hangt af van de vorm van de dag.”

Topsport combineren met studie

Floris kijkt tevreden terug op zijn tijd op het Johan Cruijff College. “Het was fijn om met andere sporters op school te zitten. We hadden allemaal hetzelfde doel: topsport combineren met studie. Ik kreeg veel vrijheid, maar moest laten zien dat ik het aankon. Ik begreep wel dat deze studie een soort redmiddel was. Als het net niet zou lukken in de topsport, had ik altijd mijn mbo-diploma nog.”

Vier jaar keihard werken voor nieuwe kans

Floris heeft het wel gered in de topsport. Met het Nederlandse hockeyteam werd hij twee keer Europees kampioen (2017 en 2023). Op het wereldkampioenschap in 2023 werd hij derde. En nu gaat hij naar de Olympische Spelen. Van de 25 spelers in het team mogen er zestien mee naar Parijs. 

Floris hoorde anderhalve week geleden dat hij er één van is. “Je werkt hier jaren naartoe. Het moment dat je hoort dat je bij die zestien spelers zit, is geweldig en moeilijk op hetzelfde moment. Jouw droom komt uit, die van negen teamgenoten niet.” Floris weet hoe dat voelt. “Ik kon niet mee naar de Spelen van 2020 in Tokio door een blessure. Dan moet je vier jaar keihard werken voor een nieuwe kans.”

Taart voor winst in kwartfinale en verjaardag

Alles in het leven van Floris draait nu om de Olympische Spelen. “Elke training en wedstrijd gebruik ik om klaar te zijn voor Parijs. Om op 9 augustus in de finale te staan, moet Oranje eerst door de poulefase. Dan komt de kwartfinale en, als we winnen, de halve finale.” Op de dag van de kwartfinale is Floris jarig. “Ik ga proberen taart mee te nemen voor het team. Maar het belangrijkste is dat we de wedstrijd winnen. Dat zou het mooiste cadeau zijn.”