Landelijke nominatie voor groenproject bewijst nut samenwerking
De Pro-motor Award van Katapult is de jaarlijkse prijs voor ambitieuze ideeën van samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven. Afgelopen maanden stuurden publiek private samenwerkingen (pps) kansrijke ideeën in. Curio is met het project ‘Stedelijke vergroening’ een van de zes trotse genomineerden. Zij maken kans om de Pro-motor Award van 2024 te winnen op dinsdag 15 oktober tijdens de Katapultdag in Utrecht.
Het thema van dit jaar is: vakmanschap maakt de innovatie. Welke baanbrekende ideeën van pps’en hebben op vernieuwende wijze bijgedragen aan vooruitgang. Vakmanschap is de sleutel tot iedere vorm van innovatie. In totaal waren er veertien inzendingen. Het waren stuk voor stuk mooie projecten en goede ideeën. Zes projecten sprongen er echt uit volgens de jury. De genomineerden bieden enerzijds boeiende voorbeelden van concrete vernieuwingen in de 'triple helix aanpak'. Anderzijds leggen zij de focus op sectoren en opleidingen waar de tekorten aan talent en menskracht om concrete oplossingen schreeuwen. Dit maakt deze editie van de Pro-motor Award en de 'voorbeelden tot navolging van concrete actie en vernieuwing' actueler en relevanter dan ooit.
Curio maakt met hun partners werk van stedelijke vergroening
Om de stedelijke omgeving mooi, groen, gezond en leefbaar te houden, bundelden we de krachten met zes bedrijven en de gemeente Breda. Samen ontwikkelden we een vernieuwende aanpak voor stedelijke vergroening. Onze studenten werken daarin via levensechte projecten direct samen met het bedrijfsleven. “Dit heeft geresulteerd in diverse opleveringen van tuinen, schooltuinen, en zelfs complete parken. Ook wanneer het bedrijfsleven een project binnenkrijgt, informeren zij onze studenten om mee te komen, te kijken, te adviseren. Zo is er een real-life-situatie, waarbij elke keer een verschillend doel is”, zegt Ardjan van Straaten, docent bij Curio en projectleider Stedelijke vergroening. “We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om dit alles van de grond te krijgen. Nu is het ingebed in ons onderwijs. Praktisch gezien zorgt dit voor een compleet andere manier van opleiden: project gestuurd. Daarbij komt een grote mate van verantwoordelijkheid bij de student te liggen. En die pakken ze goed op. Uiteraard met de nodige begeleiding van docenten en bedrijfsleven. Dit zorgt voor een naadloze aansluiting van toekomstige medewerkers op de arbeidsmarkt. En daar is de vraag naar medewerkers met deze skills groot. Dan is zo’n nominatie een mooie erkenning, daar ben ik met mijn team en partners enorm blij mee.”
Klimaathuis draagt bij aan optimalisatie stedelijk klimaat
Samen met onze partners richten we ons op thema’s zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulaire economie. Studenten werken via praktijkopdrachten aan innovatieve oplossingen. Deze maken de stad Breda groener en veerkrachtiger. Deze unieke samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven, de zogenaamde triple helix, versterkt de groene transitie ook in de regio. Met als resultaat meer dan 60 praktijkprojecten tegen 2025 waarbij onze studenten direct bijdragen aan een duurzamere toekomst. Een mooi recent voorbeeld daarvan is het Klimaathuis. Daarin wordt technologie vanuit robotiserings-opleidingen van Avans en ICT-opleidingen van Curio samengebracht. Dit geeft sturing aan acties om het stedelijk klimaat continue te optimaliseren.
Bekijk hier ook aflevering 1 van Curio nieuws over het Klimaathuis.
Waarom samenwerken aan een innovatief en slagvaardig mkb?
Het mkb is de motor van de Nederlandse economie. Tachtig procent van de Nederlandse beroepsbevolking is er werkzaam. Maar de motor hapert. Het groei- en innovatievermogen van het mkb neemt af. Dat terwijl het mkb essentieel is voor het realiseren van de digitale-, klimaat en energietransities. De structurele krappe arbeidsmarkt en skills-gap in het mkb zijn belangrijke factoren. Samenwerken in publiek-private netwerken is de sleutel tot succes. Zo is te lezen in het Jaarbericht ‘Staat van het mkb 2023’. Al 21.000 bedrijven werken zo samen en dat moeten er nog veel meer worden. Dat kan door beter inspelen op de behoefte van het mkb, werken aan echt gelijkwaardig partnerschap, maar vooral door elkaars taal beter te leren spreken. Dus samen werken aan innovatief en slagvaardig mkb in de PPS. De activiteiten van Katapult richten zich vooral op het stimuleren daarvan. Deze award is daar een voorbeeld van.
De uitreiking
Op 15 oktober, tijdens de Katapultdag, kiest de jury uit de zes genomineerden de winnaar van de Pro-motor Award 2024. De Pro-motor Award is een initiatief van Katapult, het netwerk van inmiddels 550 publiek private samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven. Alle informatie is te vinden op www.wijzijnkatapult.nl.