Gepubliceerd op
Publicatie datum

Klimaatrobuust StadsGroen

Curio werkt samen met andere organisaties in het Interreg project Klimaatrobuust StadsGroen. Dit project richt zich op het verbeteren van groenvoorzieningen in steden, zodat ze beter bestand zijn tegen weersinvloeden. Samen met 11 andere partners worden er proefprojecten uitgevoerd. De resultaten hiervan worden gebruikt in lesprogramma’s voor toekomstige hoveniers en (gemeentelijke) groenbedrijven. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Interreg VI programma Vlaanderen Nederland en krijgt subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Voordelen van Groen in de Stad
Bomen en planten in de stad hebben veel voordelen. Ze verbeteren de leefomgeving. Helaas heeft klimaatverandering een negatieve invloed op het stadsgroen. Dit zorgt voor hoge kosten voor gemeenten. In 11 proeflocaties in 8 steden in Vlaanderen en Zuid-Nederland wordt de komende drie jaar gewerkt aan:

  • Minder uitval van groen
  • Verbetering van de bodemstructuur en wateropslag
  • Betere plantensamenstelling
  • Lagere beheer- en onderhoudskosten
  • Meer biodiversiteit
  • Hogere belevingswaarde van stadsgroen

De kennis en ervaring uit deze projecten worden gebruikt in lesprogramma’s voor toekomstige hoveniers en groenbedrijven.

Wat gaan we doen?
Het doel is de ontwikkeling van lesstof op basis van samenwerking en de resultaten uit de proeflocaties. In februari 2027 zijn alle initiatieven en activiteiten afgerond. Bezoekers, bewoners, gemeenten en andere betrokken organisaties kunnen dan genieten van de groene impact in de verschillende steden.

Volg de ontwikkelingen via curio.nl of neem een kijkje op interregvlaned.eu/klimaatrobuust-stadsgroen/over-ons-2