Gepubliceerd op
Publicatie datum

Handvatten voor transitie groene energie

Een campus met high tech apparatuur dat specifiek afgestemd is op groene chemie. Een plek waar iedereen kan onderzoeken, werken, leren en ervaren. Een Learning Community waar stakeholders uit de regio West-Brabant kennis over de transitie naar groene chemie komen brengen en halen. Een strategische onderzoeksagenda die is afgestemd tussen mbo, hbo én de omgeving. Met een flexibel opleidingsaanbod voor scholieren en studenten. Maar ook voor werkenden en zij-instromers. Avans en Curio slaan de handen ineen om dit alles in de komende jaren te realiseren. 

Het programma Green EGCh in West-Brabant richt zich op het versnellen van de transitie naar een duurzame economie. Specifiek in de chemie-, agrofood- en energiesectoren die traditioneel afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. En wordt gefinancierd door een JTF-subsidie (Just Transition Fund). Deze transitie vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden. En dat heeft gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio. We willen negatieve sociaaleconomische effecten voorkomen en de klimaatdoelen behalen. Hiervoor zijn onderzoek en scholing essentieel. 

Green EGCh wil jongeren opleiden. En huidige werknemers, zij-instromers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij- en omscholen voor de groene chemie. Dit moet ervoor zorgen dat er genoeg goed opgeleid personeel in West-Brabant is om de overstap naar duurzame energie en veranderingen in grondstoffen en landbouw te ondersteunen. 

Green Tech Campus 

Praktijkgericht onderzoek helpt om vraag en aanbod van personeel in de regio West-Brabant beter op elkaar af te stemmen. Uit ervaring blijkt dat samenwerking in onderzoeksprojecten met het regionaal bedrijfsleven zorgt voor een beter innovatievermogen van zowel het beroepsonderwijs als de bedrijven. Als school geven we het bedrijfsleven kennis en toegang tot faciliteiten en subsidies. Samen ontwikkelen we kennis die door het bedrijfsleven direct gebruikt kan worden. Maar we leren we ook welke nieuwe vaardigheden young professionals onder de knie moeten hebben.  

Het programma zorgt voor het inrichten van een nieuwe faciliteit. Hierdoor worden verschillende stukjes van de puzzel aan elkaar gelegd. Verschillende labs en disciplines verspreid over Brabant worden bij elkaar gebracht op één plek. Uniek daarin is dat onderzoekers van het mbo, hbo én bedrijfsleven gebruik gaan maken van deze nieuwe plek. De lijntjes worden hierdoor enorm verkort. Vraag en aanbod werken letterlijk samen. 

Ook zorgt het programma voor een betere samenwerking tussen onderwijsinstellingen Curio en Avans en het bedrijfsleven. Samen zoeken we naar praktische oplossingen voor problemen van nu en stimuleren we nieuwe ideeën. Zo wordt de arbeidsmarkt klaargestoomd voor de toekomstige vraag naar goed opgeleid personeel. Dit helpt de regio economisch sterk te blijven in de overgang naar een groene economie.  
Meer informatie is te vinden op deze website