Gepubliceerd op
Publicatie datum

Docenten Marco Verschure en Renske Cardoso Henriques-Laming: “Als je doet waar je goed in bent, zit je lekker in je vel en lever je de beste prestaties”

Bij Curio staan de leerbehoeften van onze leerlingen en studenten centraal. Als dé beroepsopleider van de West-Brabant zetten we ons daar dagelijks voor in. Onze missie is niet voor niets: ‘Jij groeit bij Curio en wij groeien met je mee’. Onze medewerkers vertellen graag hoe zij daar aan werken. Deze keer vertellen manager loopbaancentrum Marco en vakspecialist loopbaanbegeleiding en -bemiddeling  hoe zij ervoor zorgen dat de juiste medewerker op de juiste plek werkt, waarbij zij de medewerker stimuleren eigen talenten in te zetten. 

Loopbaancheck-up 

We laten ieder jaar onze auto keuren, gaan twee keer per jaar naar de tandarts, maar als het om onze loopbaan gaat, hobbelen we vaak door op de automatische piloot. Het is goed om van tijd tot tijd je loopbaan onder de loep te nemen. Dat kan bij het loopbaancentrum van Curio. “Het is belangrijk om te weten wie je bent, wat je drijfveren, talenten en interesses zijn en wat je eigen visie op de toekomst is. Want alleen dan maak je keuzes die bij je passen en houd je zelf de regie over je loopbaan”, aldus Renske Cardoso Henriques-Laming, vakspecialist loopbaanbegeleiding en -bemiddeling. 

Duurzame inzetbaarheid 

Het loopbaancentrum van Curio leidt de in-, door- en uitstroom van personeel in goede banen. “Dat doen we op verschillende manieren”, legt Marco uit. “Medewerkers kunnen bij het loopbaancentrum terecht voor loopbaanoriëntatie. Daarnaast zoeken onze recruiters de juiste mensen met de juiste talenten voor de openstaande vacatures. De vakspecialisten duurzame inzetbaarheid ondersteunen bij verzuimbegeleiding en zorgen ervoor dat medewerkers inzetbaar blijven. Zo voorkomen we uitval op de lange termijn.  

 

Laatste fase van je loopbaan 

De vakspecialist pensioen voert pensioengesprekken met medewerkers om inzicht te krijgen in hun pensioensituatie. Daarnaast geeft zij via de Curio academie regelmatig de cursus ‘inzicht in mijn pensioen’ waarmee je inzicht krijgt in de mogelijkheden die je hebt om balans te creëren in de laatste fase van je loopbaan. Daardoor kun je je talent zo lang mogelijk met plezier inzetten. Vanuit het vakspecialisme opleiden wordt gekeken naar professionaliseringstrajecten, waardoor collega’s op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen op pedagogisch en didactisch vlak. De vakspecialisten loopbaanbegeleiding en -bemiddeling ondersteunen collega’s met een loopbaanvraag. Ook zijn zij er voor medewerkers die door ziekte of bovenformatie niet in hun oude functie kunnen blijven. Die begeleiden we naar een nieuwe plek binnen of buiten Curio.”  

 

Overstap naar het onderwijs 

Curio organiseert regelmatig bijeenkomsten om mensen te interesseren voor een baan in het onderwijs. Hier is veel animo voor. Helaas maakt slechts een klein deel van de mensen daadwerkelijk de overstap. Marco: “Uit onderzoek blijkt dat dit onder andere komt doordat de opleiding tot bevoegd tweedegraadsdocent vier jaar duurt. De eerste twee jaar hebben ze nog geen contract, maar wel studiekosten. Ze moeten dan eigenlijk hun oude baan nog aanhouden. Dit geeft te veel druk en onzekerheid, waardoor ze de overstap niet maken. Daarom hebben we een docentenpoule voor tekortvakken. Hierdoor kunnen collega’s de eerste twee jaar bovenformatief meedraaien.  

 

 

“Dan kost je werk geen energie, maar levert het juist heel veel energie op.”

De docentenpoule hebben we samen met recruitment, de Curio opleidingsschool en de vakspecialisten loopbaanbegeleiding en -bemiddeling en vakspecialisten opleiden ingericht. Daar ben ik ontzettend trots op. Deze docenten in opleiding zijn heel goed geland binnen Curio. Ze zijn blij met de overstap en tevreden over de begeleiding en de kansen die ze krijgen.” 

De docenten uit de poule worden op verschillende locaties ingezet. Marco: “Het voordeel voor Curio is dat ze daardoor breed inzetbaar worden. Het voordeel voor de docenten in opleiding is dat ze ontdekken waar ze het best tot hun recht komen. Als je doet waar je goed in bent, zit je lekker in je vel en lever je de beste prestaties.” Renske vult aan: “Dan kost je werk geen energie, maar levert het juist heel veel energie op.” 

Bewegen in je loopbaan 

Als vakspecialist loopbaanbegeleiding en -bemiddeling is Renske dagelijks bezig met de begeleiding van Curio medewerkers in hun loopbaan. “We beginnen altijd met het beantwoorden van de vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Waar vind ik dat? en Hoe kom ik daar? Via verschillende tests en verdiepingsopdrachten krijgen ze inzicht in hun talenten, loopbaanwaardes en werkstijl. Ik adviseer ze meestal om in gesprek te gaan met mensen die al werk doen in de richting die zij op willen. Daarmee zorg je ervoor dat je een goed beeld krijgt van de plek en of die plek past bij jouw kwaliteiten.”  

 

Blijven ontwikkelen  

Renske benadrukt dat je niet per se vast hoeft te zitten in je werk om bij het loopbaancentrum aan te kloppen. “Ontwikkeling en blijven bewegen zijn altijd belangrijk. Ook als je het nog naar je zin hebt in je baan, kan een speciaal project, een opleiding of training voor nieuwe energie zorgen. Of misschien wil je wel een stapje terug doen of van functie veranderen. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Zelfkennis is hierbij erg belangrijk. Dat is de basis voor het maken van keuzes in je loopbaan.” 

 

 

Blijven ontwikkelen is erg belangrijk

 

Stevige arbeidsmarktstrategie 

Net als elke onderwijsinstelling heeft ook Curio last van personeelstekorten. De verwachting is dat dit tekort de komende jaren alleen maar toeneemt. Daarom is Marco blij dat er de afgelopen vier jaar al veel in gang is gezet. “Onze recruiters hebben samen met marketing en communicatie een stevige arbeidsmarktstrategie neergezet. Die zorgt ervoor dat we zichtbaar zijn als werkgever. Daarnaast zorgen de recruiters ook voor de invulling van het merendeel van de vacatures. Verder zijn het loopbaancentrum en de opleidingsschool opgericht en werken we met docentcoaches. Ook heeft de docentenpoule veel docenten voor tekortvakken opgeleverd.”  

 

Dankzij al deze initiatieven kan Curio nu een volgende stap zetten. “We werken aan een programma met als werktitel ‘lerarentekort als kans voor toekomstbestendig onderwijs’. Daarin bouwen we verder aan de acties die zijn ingezet en gaan we projectmatig experimenten met het anders organiseren van onderwijs.”  

 

Droom van Marco en Renske voor 2030: “In 2030 willen we nog steeds goed, kwalitatief onderwijs bieden aan onze leerlingen en studenten. Daar dragen we met het loopbaancentrum heel graag aan bij. Gezien de druk op ons personeel is dat een hele opgave. Het zou geweldig zijn als dit lukt.” 

 

Dit artikel staat in de tweede editie van het Curio magazine. Hierin laten we zien hoe wij invulling geven aan ons instellingsplan. In ons instellingsplan staat beschreven waar we de komende jaren aan willen werken. Lees het Curio magazine.