Gepubliceerd op
Publicatie datum

Docent aan het woord: Timo (opleiding: engineering)

Als 23-jarige docent is Timo Kapitein soms jonger dan zijn studenten. Maar dat maakt hem niets uit. En zijn studenten ook niet. “Die weten dat ik er ben om hen te helpen en een vak te leren. Ik ben niet de strenge docent die zegt wat je allemaal niet mag. Ik ben er om samen met mijn studenten naar een einddoel toe te werken.” En dat einddoel is binnen engineering ‘van een idee werkende werkelijkheid maken’. “Daar komt van alles bij kijken: robotica, besturingstechniek, elektrotechniek en aandrijftechniek bijvoorbeeld. Engineering is een mix van technische vakdisciplines.”

Neem nou je laptop. Dat is volgens Timo een perfect voorbeeld van engineering. “Zonder elektrotechniek gaat die niet aan. Zonder besturingstechniek draait er geen Windows op. En zonder de werktuigbouw heeft die laptop geen vorm. Alle technieken samen vormen een product of machine.”

Timo leert zijn studenten vooral werktuigbouwkundige praktijk, zoals lassen, draaien, frezen
en plaatwerk. Maar ook het vak aandrijftechniek staat in zijn rooster. Daarnaast geeft hij het keuzedeel robotica. En ambitieus als Timo is heeft hij ook een eigen keuzedeel ontwikkeld: lastechnieken voor gevorderden.

Timo heeft al de nodige ervaring in engineering. “Ik ben nu drie jaar docent, maar ik heb bijvoorbeeld
mijn eigen lasbedrijf gehad en andere werkervaring opgedaan. En ik heb heel wat lasdiploma’s op zak. Het mooie aan het vak docent vind ik dat ik mijn kennis kan delen met de nieuwe generatie. Dat klinkt misschien raar, want ik hoor zelf ook bij die generatie. Maar wat is er mooier dan anderen inspireren om voor jouw vak te kiezen?”

Timo kan zich heel goed in de studenten inleven. Hij heeft de opleiding namelijk zelf ook gedaan. 

“Mijn collega’s waren eerst mijn docenten. Na mijn afstuderen heb ik me aangemeld voor het hbo. Hier heb ik op school aan een project gewerkt dat nog niet helemaal af was. Toen ontdekte ik dat de opleiding een docent zocht. Super dat ik dit mag doen."

Trots is Timo op de praktijklokalen die op school zijn ingericht. “Ik kan niet blijer zijn met de ruimtes die wij hier hebben. Het is één grote speelplaats. Andere scholen kunnen jaloers zijn op de machines waarop onze studenten mogen werken. Modern materiaal is belangrijk om onze studenten goed voor te bereiden op het echte bedrijfsleven.” De studenten doen ook veel projecten in opdracht van bedrijven, zoals Breda Robotics. En met andere opleidingen zoals groen en dier en hbo’s als Avans.

Stagelopen hoort er natuurlijk bij. “Een stage is er om je te kunnen oriënteren. Wat wil ik nou later? Engineering is breed. Zodra je je diploma op zak hebt, kun je meteen aan het werk. Er is werk genoeg. Maar je kunt ook verder studeren op het hbo. De helft van onze studenten kiest daarvoor. Voor hen hebben wij dingen geregeld om die stap makkelijker te maken. Zo bieden we het keuzedeel hbo- wiskunde aan.”

De belangrijkste tip van Timo voor eerstejaars studenten: “Zet je vanaf het eerste moment goed in. Dat heb ik zelf als student ook gemerkt. Kom je laat in actie, dan loop je te ver achter om de informatie nog mee te krijgen. Dat haal je niet meer in. Het mooie is ook: let je goed op in de les, dan heb je thuis bijna geen huiswerk.” Bij de start van de opleiding heb je volgens Timo niet echt ervaring nodig met techniek. “Als het gaat om techniek beginnen we echt vanaf nul. Maar wat je als student wel moet meebrengen: durf te ontdekken en keuzes te maken. En wees niet bang om een creatieve draai aan je werk te geven.”