Docent aan het woord: Sofie (opleiding: dierverzorging, dierenartsassistent paraveterinair en paardensport en –houderij)
Sinds het schooljaar 2022-2023 geeft Sofie les op drie opleidingen: dierverzorging, dierenartsassistent paraveterinair en paardensport en –houderij.
Ze neemt onder andere examens af en begeleidt studenten. “Passie voor dierverzorging zit er bij alle studenten in, daarom kiezen ze voor één van de opleidingen. Ik vind het fijn om met hen te sparren over bijvoorbeeld hun visie op dierenwelzijn, over huisvesting, rassenkennis en doorfokken. Je ziet hoe de studenten zich razendsnel ontwikkelen. Dat vind ik zo bijzonder aan mijn werk.”
Op de schoollocaties wonen onder andere knaagdieren, reptielen en vogels. “Hierdoor kunnen we de theorie meteen verbinden aan de praktijk. Het is mooi om te zien hoe de studenten de lesstof oppakken. Samen brengen we de theorie tot leven. Soms zijn studenten gespannen voor lessen of examens. Dan praat ik eerst over koetjes en kalfjes om ze op hun gemak te stellen. Daarna kan de les of het examen beginnen. Als docent wil ik ervoor zorgen dat de studenten het leuk vinden om naar school te komen, dat ze zich hier veilig voelen. Want alleen dan kunnen ze tot ontwikkeling komen. Eigenlijk komen we samen tot ontwikkeling.”
Er zijn genoeg projecten waarmee de studenten hun liefde voor dieren in de praktijk kunnen brengen. “Een voorbeeld daarvan is het muizenproject. Dat duurt ongeveer zestien weken.
De studenten krijgen een vrouwtjes- en een mannetjesmuis. Daarmee fokken ze een nestje. Maar eerst maken ze een plan met een fokdoel. Daarin moet bijvoorbeeld staan wanneer ze de pinkies weghalen bij de moedermuis. De studenten dragen de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de muizen. Ze moeten natuurlijk genoeg voer en water krijgen. Het geeft de studenten een trots gevoel om te zien hoe hun fokproduct zich ontwikkelt en om zorg te dragen voor (jonge) dieren. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een muis niet drachtig wordt. Dan gaan we uitzoeken waar dat aan zou kunnen liggen.” Stage lopen houdt meer in dan het schoonmaken van hokken en stallen. Sofie: “Eén van mijn eerstejaarsstudenten paraveterinair mocht meekijken met het insemineren van varkens. Een student die stage liep in de melkveehouderij is mee geweest naar een symposium voor dierenartsen over droge koeien. En zo is elke stage maatwerk. Gaaf toch? Bijna net zo gaaf als de droombanen die je na de opleidingen kunt gaan doen. Van medewerker bij een asiel tot hondentrimmer en van medewerker op een paardenbedrijf tot dierenartsassistent. Stuk voor stukberoepen waar je hard moet werken én je je passie voor dieren in kwijt kunt.”