Gepubliceerd op
Publicatie datum

Docent aan het woord: Marleen Boerhof (opleiding: uiterlijke verzorging)

Docent Marleen Boerhof snapt heel goed waarom studenten voor de opleiding uiterlijke verzorging kiezen. “Je maakt mensen mooier, gunt ze dat fijne moment voor zichzelf.” Als schoonheidsspecialist ben je gericht bezig met de huid, maar je kijkt ook verder naar wat nog mooier kan, bijvoorbeeld de wenkbrauwen of wimpers. Mensen komen vaak naar de schoonheidssalon om hun huid in conditie te houden, goed in balans. “Het gaat dan om alle huidtypes. Met een goede behandeling kun je het verouderingsproces vertragen, we zorgen ervoor dat mensen mooi oud worden. Elk huidtype is heel wisselend en verandert met de leeftijd. Tijdens de opleiding leren studenten hoe ze dit behandelen.”

Marleen heeft binding met haar studenten. “Als docent ben ik een mensenmens. Ik vind het leuk om het vak over te brengen, ik ben geprikkeld om studenten nieuwe dingen aan te leren. Ik heb dezelfde weg afgelegd. Daarom begrijp ik ze goed. Jongens zijn natuurlijk ook enorm welkom op de opleiding. Het is een vak waar iedereen blij van kan worden.”

Studenten willen vaak een salon beginnen. Maar de dromen ontwikkelen zich nog verder tijdens de studie, is de ervaring van Marleen. “Ook doorstuderen kan, bijvoorbeeld voor meer diepgang over huidtherapie.” Op school geven studenten behandelingen op een ‘echte’ werkplek. “Er is een salon waar we klanten ontvangen  en behandelen. Onder begeleiding van een docent voeren de studenten de behandelingen uit.” 

Elk jaar bestaat uit vier periodes. Aan het einde van elke periode doet de student examen op een model. “Vooraf weten de studenten én de modellen wat er gaat gebeuren, bijvoorbeeld een lichaamsdeel harsen, masseren of een cosmetische hand- of voetbehandeling. Het is dus handig als je als student een groot netwerk hebt van mensen die model willen zijn. Een oproep via social media helpt trouwens ook vaak.”

Met zo’n 120 studenten is de opleiding uiterlijke verzorging populair. Er is veel ruimte voor praktijk. “In het eerste jaar mogen de studenten stage lopen bij een ICI PARIS XL of Kruidvat, maar het liefst kiezen ze een stage bij een schoonheidssalon waardoor ze al veel meer over het vak leren. De tweedejaars moeten hun stage doen in een schoonheidssalon of wellnesscentrum.”

Wat moeten studenten volgens Marleen ‘meenemen’ om een succes van deze studie te maken? “Ik ben altijd heel direct in mijn vragen aan iemand die deze studie overweegt: is dit wat voor je? Je moet aan mensen zitten en je krijgt best veel theorie over de anatomie en huidtypes. Ook vraagt dit vak een aardig aantal competenties. Je moet sociaal zijn, zorgzaam, perfectionistisch met oog voor detail, klantvriendelijk, niet vies zijn van mensen, representatief en geïnteresseerd in je klanten. Dat is een best lange lijst. Maar als je er echt voor wil gaan, ga je voor een mooie toekomst.”