Gepubliceerd op
Publicatie datum

Docent aan het woord: Maartje (opleiding: hospitality)

Met al haar praktijkervaring én als docent blijft Maartje Poppelaars enorm enthousiast over hospitality. “Het is een positieve sector. Je komt in contact met mensen die bij jou hun vrije tijd doorbrengen. We gaan voor ons plezier op vakantie, een avondje uit eten of naar het theater. Onze doelgroep is dus over het algemeen blij. En geen dag is hetzelfde. Ook dat spreekt me aan in de hospitality.”

Hospitality is een brede opleiding. Je leert er alles over gastvrijheid binnen horeca, toerisme en recreatie. Met je diploma kun je bij heel diverse bedrijven terecht. Van een chique hotel tot een camping en van een evenementenlocatie tot een attractiepark. Achter de receptie, in een recreatieteam, in de bediening, het kan allemaal. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. “Vrije tijd is belangrijker geworden. Na corona lijkt iedereen meer dan ooit behoefte te hebben om er regelmatig even tussenuit te gaan.”

De opleiding hospitality bestaat uit veel praktijk. “We bezoeken regelmatig bedrijven met onze studenten. En natuurlijk loop je stage. In het eerste leerjaar gaat dat om acht aaneengesloten weken achter elkaar en in het tweede leerjaar om zestien weken. Dan ben je fulltime in de praktijk aan het werk. Soms ook in het buitenland. We hebben studenten die stage hebben gelopen in Spanje, op een Grieks eiland, in Oostenrijk, Antwerpen, Italië en zelfs op Curaçao.” Nieuw is dat studenten in het eerste leerjaar twee dagen per week meekijken in een bedrijf. “In die twee dagen werk je binnen het bedrijf aan opdrachten die je vanuit school meekrijgt en aan je eigen leerdoelen. Enorm leerzaam.”

Maartje vindt het fantastisch om haar kennis van het werk over te brengen op de studenten en hen enthousiast te maken. “Het is zo mooi om je studenten te zien groeien. We zijn een kleine school met een bepaald type studenten. Ze willen helpen, ze zijn sociaal en praten graag met mensen.” Dat zijn ook precies de kwaliteiten die je nodig hebt als je in de horeca, recreatie of het toerisme aan de slag wilt. En er is meer. Maartje: “Je moet praktisch ingesteld zijn, de handen uit de mouwen willen steken. Vaak doe je binnen een bedrijf verschillende dingen en spring je ook wel eens bij op een andere afdeling. Die veelzijdigheid en flexibiliteit horen bij dit vak.”

Elke student onderzoekt tijdens de opleiding welke aspecten hij of zij het leukste vindt. “De één is het beste op zijn plaats in de bediening, de ander groeit achter de receptie. En weer een ander is het liefst de hele dag bezig met activiteiten organiseren en verschillende doelgroepen vermaken.” Ook de favoriete werkplekken verschillen. “De één doet zijn werk graag op een vakantiepark en de ander het liefst bij bijvoorbeeld een klimbos, waarbij veiligheid hoog in het vaandel staat. Je moet het dan leuk vinden om bezoekers instructies te geven.”

Wat je het leukst vindt, ontdek je tijdens de opleiding. Maartje: “De docenten helpen daar natuurlijk bij. We vertellen over onze eigen ervaringen. We hebben ook veel praktijkdagen. Dan bezoeken we bedrijven en krijgen we een rondleiding, een presentatie of een opdracht waarmee de studenten aan de slag gaan.”

De afwisseling van hospitality zit ook in de theorievakken. “Ik leer de studenten frontofficevaardigheden, dus het werken achter een receptie. Dan ben je het aanspreekpunt voor gasten. Dat houdt veel in: informatie verstrekken, klachten afhandelen, gasten in- en uitchecken en verkoop of verhuur van bepaalde producten. Verder leer ik de studenten activiteiten organiseren en uitvoeren. Denk aan sportactiviteiten als onderdeel van een recreatieprogramma. Of evenementen. Dat gaat van voorbereiding (van een draaiboek maken tot personeel inzetten en promotiematerialen verzorgen) tot het motiveren van deelnemers om enthousiast mee te doen.”

Ook leuk vindt Maartje het samenstellen van arrangementen. “Dan moet je op zoveel dingen
letten: de doelgroep, inhoudelijk programma, budget, eten en drinken.” Studeer je op niveau 4, dan leer je alles over het leidinggeven aan medewerkers en over de financiële taken die je als leidinggevende hebt. Eén ding weet Maartje zeker: “Deze opleiding bereidt je voor op een vakgebied waar je altijd wel iets vindt dat bij je past.”