Docent aan het woord: Floor (opleiding: beveiliging)
Floor is nu anderhalf jaar docent beveiliging. Hiervoor heeft ze 21 jaar gewerkt bij de Koninklijke Marechaussee, waarvan de laatste tien jaar als zedenrechercheur. Dus als je iets wil leren over de beveiliging van mensen, gebouwen en (lucht)havens, dan moet je bij haar zijn. “Als beveiliger maak je de wereld een stukje veiliger. Hoe mooi is dat? Het is ook een beroep waarbij iedereen bij een dreigende situatie naar jou kijkt. Je moet dan precies weten wanneer je wel en niet kunt optreden: wat mag ik, wat kan ik? Zonder de theorie over wet- en regelgeving kun je de praktijk niet in.”
Als docent beveiliging is het aan Floor om haar studenten die theorie te leren. “Ik vind het leuk om studenten die informatie te leren. Niet elke student ziet meteen het nut van de theorie. Maar je moet weten of iemand inderdaad iets doet wat niet mag. Ook leer je bij mij bijvoorbeeld hoe je een goed rapport van gebeurtenissen maakt. En bij wie je in welke situaties als eerste melding maakt.”
Naast de theorielessen van Floor krijgen de studenten ook praktijk. “De studenten oefenen veel situaties in ons praktijklokaal en op hun stage. Bij het vak doelmatig optreden doen we veel met rollenspellen.” We leiden beveiligers op zonder vuurwapen. Floor: “Je probeert een bedreigende situatie eerst te sussen met een gesprek. De-escalerend optreden noemen we dat. Tijdens het kennismakingsgesprek voor deze studie zeggen sommige studenten dat ze geschikt denken te zijn voor dit beroep. Omdat ze tussen vechtende mensen in durven te springen. Als ik kijk naar mijn eigen loopbaan bij de marechaussee, komt dat ingrijpen weinig voor. Ik heb heus wel mensen uit elkaar moeten halen of in een klemgreep gehouden. Het is veel belangrijker dat je juist fysiek ingrijpen probeert te voorkomen door het goede gesprek te voeren. Je gebruikt dus zo min mogelijk geweld."
SVPB (Stichting Vakbekwaamheid Particuliere Beveiligingsorganisaties) neemt de externe praktijkexamens voor de beroepsgerichte vakken af. “Ons praktijklokaal voldoet aan allerlei strenge praktijkexameneisen. Dit checkt de SVPB regelmatig. In het praktijklokaal staat een balie zoals je in een kantoor ziet. En er hangt een alarmsysteem.
Tijdens een examen gaat er bijvoorbeeld plotseling een brandalarm af. Dan moet je weten welke stappen je moet zetten. Wat doe je in welke volgorde? Wie stel je als eerste op de hoogte? En hoe loop je je brand- en sluitronde? Zo’n praktijkexamen doet precies een situatie na die je op je toekomstige werkplek tegen kunt komen.”
De studenten beveiliging zijn soms nog best jong als ze met de opleiding starten. Sommige studenten zijn achttien jaar als ze als beveiliger gaan werken. Straal je dan eigenlijk wel genoeg gezag uit als beveiliger? Floor weet zeker van wel. “Het gaat om je beroepshouding. Je bent trots op je uniform. Je ziet er netjes en verzorgd uit. Je hebt kennis van het vak én je straalt uit dat je een stapje extra wil zetten voor ieders veiligheid. Hoe je overkomt op het publiek is erg belangrijk. Beveiliging is immers ook een stukje gastvrijheid en dienstverlening.”
Waarmee Floor niet wil zeggen dat je aan het begin van deze opleiding al spontaan op iedereen moet durven afstappen en aanspreken. “Dat leren we je ook. En de eerste stage doe je in een enorm veilige omgeving, namelijk bij Curio security. Je werkt dan als beveiliger op een Curio locatie. Doe je niveau 3, dan loop je ook stage bij een extern bedrijf.” Belangrijk is dat studenten het leuk vinden om met anderen te werken. En je moet eerlijk zijn, jezelf in de spiegel kunnen aankijken. Verder mag je niet met politie en justitie in aanraking zijn geweest. Want dan kun je niet de Verklaring omtrent Gedrag krijgen die je
nodig hebt om stage te lopen.”
Bij de opleiding beveiliging is er veel aandacht voor je gezondheid. “Een basisconditie is prettig. Je hoeft niet de marathon te kunnen lopen, maar je sport wel een paar keer per week onder schooltijd. Dit schooljaar zijn we begonnen met het vak lifestyle. We merkten dat studenten soms niet zo goed weten wat gezonde voeding is. En hoe ze moeten omgaan met onregelmatige diensten. Fit zijn en jezelf fit voelen zijn belangrijke onderdelen van dit beroep.”