Gepubliceerd op
Publicatie datum

Docent aan het woord: Anneke (opleiding: kapper en nagels)

Anneke Zwaans heeft een groot kappershart. En ze vindt het nog fijner om haar passie te delen met de nieuwe generatie. En dus staat Anneke met veel plezier voor de klas van de opleiding kapper. Het leukste aan het kappersvak? “De afwisseling, de dynamiek in een salon en het feit dat je snel het resultaat van je werk ziet.” Anneke is ook docent bij de leerroute haar- en nagelspecialist. “In een nagelsalon werk je alleen met jouw klant. Ik vind het zelf lekker rustgevend, het is fijn werk.”

Curio biedt met de leerroute haar- en nagelspecialist een unieke opleiding. “Behaal je na twee jaar je diploma, dan kun je in beide beroepen aan de slag. Steeds meer salons bieden hun klanten verzorging van haar en nagels aan. Daar sluiten we met onze opleiding bij aan.” Het is sowieso heel belangrijk dat je een goede opleiding volgt voor deze beroepen. “Het wordt vaak onderschat. Bij de styling van nagels kan er echt veel fout gaan. Je hebt te maken met chemische stoffen, bijvoorbeeld gel en acryl. Daar moet je goed mee om leren gaan. Ook is het belangrijk om stil te staan bij de hygiëne.”

Kapper is een opleiding met veel praktijk. “Je moet er echt van houden mensen mooier te maken. Je oefent alle technieken op je modellen.” Bij het knippen, kleuren en stylen van haar begin je op een oefenhoofd of pop. Bij nagels oefen je meteen op echte mensen. “Dat doen we omdat je echt het gevoel moet krijgen hoe bijvoorbeeld een nagelriem reageert. De modellen moeten de studenten zelf regelen. In een schooljaar zitten veertig modelmomenten. Dat wil niet zeggen dat je veertig verschillende mensen nodig hebt. Bij het knippen bijvoorbeeld kun je iemand elke vijf weken terug laten komen. En hoe vaak je een model nodig hebt, is ook afhankelijk van hoe snel je vaardigheden als knippen en föhnen kunt combineren. Modellen hoeven zich geen zorgen te maken dat ze met een mislukt kapsel of scheve nagels naar huis gaan. Natuurlijk krijgen de studenten begeleiding van een docent of een derdejaars student.”

De studenten krijgen twaalf uur per week praktijkles op school. Daarnaast staan ze vaak in de volledig ingerichte VIP salon bij Curio. Die voldoet aan alle eisen waaraan de eigenaar van een echte kapsalon zich ook moet houden. Sinds vorig schooljaar is ook de nagelsalon bij Curio ingericht. Die staat vol met specifieke producten als gelnagels, acrylnagels, nagellakken en nageldrogers. Anneke houdt van de combinatie. “De afwisseling in dit vak is gewoon leuk. Ik heb tien jaar in een haarsalon gestaan. Het werken met klanten en creatief zijn, dat is gewoon geweldig.”

Waarmee Anneke niet wil zeggen dat het altijd een rustig beroep is. “Je moet sowieso stressbestendig zijn. Soms gebeuren er zoveel dingen tegelijk in de salon. Ook dan moet je rustig blijven en je aandacht hebben op je werk. En het kan gebeuren dat een klant niet tevreden is met het resultaat. Dan zet je je communicatieve vaardigheden in. Die moet je als haar- en nagelspecialist echt hebben. Aan te kort geknipt haar kun je niets doen, maar je kunt die klant wel vragen om over zes weken terug te komen. Dan kun je de contourlijn bijwerken. Zo kun je je klant toch helpen. Ook dat moet in je zitten.”

Als je start aan de opleiding, leer je het vak snel. “Na negen weken heeft elke student al een model geknipt, gekleurd en geföhnd. Dan heb je de eerste basis van het kappersvak al te pakken. Ben je na twee jaar nog niet uitgeleerd, dan kun je doorstromen naar niveau 3 of niveau 4. Daar ga je je echt specialiseren.” Wie meteen aan het werk wil, hoeft waarschijnlijk niet lang te zoeken. “Salons zijn vaak op zoek naar personeel. Er zijn salons die hun openingstijden moeten aanpassen, omdat ze geen personeel hebben. Dus ben je goed in je vak, dan kun je overal werken waar er haar is of nagels zijn. En je hoeft ook niet bang te zijn dat een robot je werk overneemt. Knippen, kleuren en nagels stylen
moeten we echt zelf blijven doen.”