Gepubliceerd op
Publicatie datum

Curio nieuws – aflevering 1 – het Klimaathuis

Als beroepsopleider van de regio bieden we onze leerlingen en studenten graag actueel en aantrekkelijk onderwijs. Daarvoor hebben we veel praktijksimulatielokalen en -projecten. Zo ervaren ze een realistische leeromgeving. We werken daarvoor zoveel mogelijk samen met vmbo, mbo, hbo, bedrijfsleven, instellingen en overheid. Voor, door en met de maatschappij. Dit helpt om talent te ontwikkelen en stimuleren. En om voldoende en gericht geschoolde medewerkers voor de arbeidsmarkt af te leveren. 

Binnen Curio onderzoeken we dit met behulp van practoraten. Dit zijn leergemeenschappen waar medewerkers, leerlingen en studenten samen aan praktijkonderzoek werken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Een mooi voorbeeld waar dit alles samenkomt, is het Klimaathuis. Dit is in het voorjaar gerealiseerd als onderdeel van het practoraat klimaatpositief gebouwde omgeving. Het staat op het innovatieplein van de opleidingen voedsel, groen en gastvrijheid aan de Frankenthalerstraat in Breda. Het huis geeft veel mogelijkheden voor onderzoek naar de samenhang tussen klimaat en de leefbaarheid in de stad.

Klimaathuis: hub voor duurzame innovatie en samenwerking
Dat we steeds meer snel wisselend en extreem weer hebben merken we dagelijks. Maar hoe kun je dat voor de stedelijk gebieden beter beheersbaar maken? Wat is nodig om de aanpassingen binnen het klimaat aan te kunnen? Uit de onderzoeksresultaten van het klimaathuis krijgen we een beeld van hoe dat er toekomst uit kan zien en welke acties we ervoor in kunnen zetten. 

Opleiding overstijgende samenwerking
Het unieke aan deze praktijkgerichte omgeving is de samenwerking tussen Avans, de groene en de ICT-opleidingen van Curio, gemeente Breda en de (groen)bedrijven uit de regio. Zij monitoren de klimaatontwikkeling. Ze maken daarbij gebruik van sensoren. Daarmee zien ze of de klimaat adaptieve aanpassingen daadwerkelijk effect hebben op de omgeving. 

De regenwateropvangmethode, vergroening van het dak op nieuwe manieren, de plaatsing van diverse planten om zo weer andere en nieuwe insecten en dieren een leefomgeving aan te bieden. Zomaar een aantal toepassingen die de studenten al gebruiken in en rondom het Klimaathuis. Het is samen met bedrijfsleven al eerder gerealiseerd.

De studenten kunnen al deze geplaatste vernieuwingen gaandeweg het jaar, per seizoen bijvoorbeeld, weer veranderen. Dit maakt het dus een zeer praktische en toekomstgerichte manier van leren. Daarmee stimuleert Curio tegelijk haar studenten om na te denken over hun rol in de in de samenleving. En hoe zij die samen met anderen een nog betere invulling kunnen geven. 

Pro-motor Award voor Curio? 

Het Klimaathuis is een van de opbrengsten van een langlopend samenwerkingsproject over stedelijke vergroening. En, hoe leuk te benoemen: dat project is genomineerd voor de landelijke Pro-motor Award van Katapult. De jaarlijkse prijs voor ambitieuze ideeën van samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven. 15 oktober bepaalt de jury wie de prijs in ontvangst mag nemen. 

Kijk ook naar de uitleg over de mogelijkheden van het Klimaathuis in Curio nieuws aflevering 1.