Gepubliceerd op
Publicatie datum

Anne ging na de havo naar het mbo

Anne Hendrickx (18) slaagde vorig jaar voor haar havo-diploma. Daarna maakte ze de overstap naar het mbo. Dat is niet voor iedereen een logische keuze. Maar Anne is heel blij dat ze gekozen heeft voor de mbo-opleiding verpleegkunde niveau 4 in Roosendaal. Hier lees je haar verhaal. 

“Ik moest altijd heel veel doen voor de havo. Maar ik wilde in ieder geval de havo afmaken. Dat zit in mijn karakter. Maar op een gegeven moment was het niet echt meer een normale situatie qua leren. "De havo kostte me veel moeite. Toen ik mijn havo-diploma had gehaald, koos ik voor een mbo-opleiding. Het leertempo ligt hier iets lager, waardoor ik goed mee kan.

Begreep iedereen die keuze?

“Mijn vrienden hadden zoiets van: Waarom zou je dat doen? Ga lekker naar het hbo! Maar mijn familie snapte het wel. Ik ging altijd graag mee naar verjaardagen of andere leuke uitstapjes, maar ik moest daarvoor of daarna vaak nog leren.” In havo 4 is Anne gaan rondkijken naar opleidingen. Eerst dacht ze aan de pabo, maar dat leek haar toch niet zo leuk als ze in het begin dacht. Toen begon ze met de opleiding verpleegkunde. “Ik ben graag met mensen bezig. En dit is een beroep waar je alleen maar met mensen bezig bent. Dus dit leek me wel wat.”

Je gaat na de zomer naar leerjaar 2. Hoe bevalt het mbo?

“Goed. Ik ga er eigenlijk heel makkelijk doorheen. Omdat je de theorie veel sneller leert. En op de havo heb ik geleerd zelfstandig te werken.” Daarnaast ziet Anne ook een groot voordeel in van het praktijk leren waar het mbo voor staat. “Als verpleegkundige moet je BIG-geregistreerd zijn door genoeg stage-uren te hebben. Ik loop nu twee dagen in de week stage. Hbo-studenten lopen maar één of twee weken per jaar stage. Dat is wel een verschil! Hbo is veel meer theorie en dan kom je later pas echt in de praktijk.”

Weet je al wat je na je opleiding wil gaan doen?

“Ik wil wel door naar het hbo. En als het kan, wil ik mijn mbo graag versneld afmaken. Dat is mogelijk door examens eerder te doen. Daarnaast moet je natuurlijk wel je stage-uren maken. Dus door stage te lopen in mijn vrije tijd en alle examens te halen, is het mogelijk om een half jaar te verkorten.”

Heb je nog tips voor leerlingen die twijfelen of ze naar mbo moeten gaan na de havo?

“Ik denk als je in dezelfde situatie zit als mij en je veel voor de havo moet doen, dat het mbo een hele goede keuze is. Mbo is veel meer praktijkgericht. En als mbo-verpleegkundige ben je eigenlijk precies hetzelfde als een hbo-verpleegkundige. De praktijk is hetzelfde. "Ook als je nu een studie moet doen en meteen wilt werken, is het mbo een goede keuze. Je doet hier veel praktijkervaring op."