Nederlandse taal leren voor werk in de thuiszorg
Lengte project 1: januari 2023 t/m juli 2023
Lengte project 2: oktober 2023 t/m mei 2024
Breda kent een groep anderstalige vrouwen die graag in de zorg zouden willen werken maar niet over de juiste diploma's beschikken. Zij hebben vaak een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze willen graag aan het werk of hebben in het verleden gewerkt maar liepen daarbij tegen een aantal zaken aan. Denk aan kinderopvang, het reizen naar werk en de Nederlandse gewoonten op de werkplek. Tegelijk zoeken thuiszorgorganisaties dringend medewerkers die mensen kunnen helpen met schoonmaken en een gezellig praatje. Het Taalschakeltraject thuiszorg biedt een oplossing voor vraag én aanbod.
Taalles en stage
Het Taalschakeltraject ‘Wijkgericht werken’ is een project van het Werkgeversservicepunt van de gemeente Breda. Het programma helpt vrouwen om beter Nederlands te leren en werkervaring op te doen in de thuiszorg. Curio verzorgt de taallessen Nederlands. Deze lessen zijn aangepast op de praktijk van de thuiszorg. Het traject bestaat uit verschillende onderdelen. De deelnemers leren fietsen en werken met de computer. Na vijftien weken taalles lopen ze drie maanden stage bij een thuiszorgorganisatie. Ze leren niet alleen schoonmaken, maar ook de Nederlandse manier van schoonmaken.Ondertussen blijven de deelnemers taalles volgen.
Samenwerking en succes
Marit Kersten, werkgeversadviseur, is blij met de resultaten. “Bijna alle deelnemers vinden een betaalde baan of een leerwerkplek. Dit is te danken aan de samenwerking tussen de werkgevers en opleiders. Ook de deelnemers zelf moedigen elkaar aan. Regelmatig krijg ik aanmeldingen voor een nieuw traject. Dat is een goed teken. Bij tien aanmeldingen starten we een nieuwe groep.” Ze laat weten dat de Curio docent een belangrijke rol speelt voor het succes. “De docent bouwt echt een band op met de kandidaten. Dat helpt hen enthousiast te blijven.”
Persoonlijke succesverhaal
Kim Kooremans, zorgcoördinator bij Thuishulp Breda, is ook tevreden over het traject. “Het is moeilijk om goed personeel te vinden. Door dit project leren we mensen kennen die echt mee kunnen helpen. Ze leren niet alleen de taal, maar ook hoe we in Nederland schoonmaken. Dat is belangrijk voor onze cliënten.” Kim vertelt over een van haar medewerkers, Amine uit Eritrea. “Amine is een pareltje. In het begin moesten de cliënten aan haar wennen, maar nu willen ze haar niet meer kwijt. Van de 43 mensen die ik leiding geef, staat zij in mijn top 5.”