Gepubliceerd op
Publicatie datum

Taal op de Werkvloer bij Vepco

Werknemers leren Nederlands herkennen, begrijpen en gebruiken

Duur van het project: maart tot en met juni 2024

Steeds meer bedrijven hebben medewerkers die hulp nodig hebben bij het schrijven, lezen, begrijpen of spreken van de Nederlandse taal. Daarom biedt Curio sinds 2024 het project Taal op de Werkvloer aan. Waar de lessen over gaan, hangt af van wat de medewerkers nodig hebben. In het voorjaar hebben docenten van Curio basiseducatie/Nt2 een proefproject gedaan bij Vepco in Klundert. Vepco is een bedrijf in de logistiek. De proef was een succes.

“Twaalf weken lang hebben we medewerkers van Vepco geholpen om de Nederlandse taal te leren. De lessen bestonden uit oefeningen met woorden en zinnen die ze elke dag op hun werk gebruiken. Ook gaven we lessen over de cultuurverschillen tussen Nederland en Roemenië, hun land van afkomst. Het ging dan bijvoorbeeld over welk gedrag werkgevers in Nederland belangrijk vinden, en over wat we in Nederland als goed of slecht zien,” vertelt Curio docent Ada Cazac.

Medewerkers wilden zelf graag Nederlands leren
Volgens Patrick de Haan, chauffeurscoördinator bij Vepco, kwam de vraag naar Nederlandse les van de medewerkers zelf. “Zij spreken vloeiend Engels. Voor ons werk is dat prima, maar ze wilden zelf graag Nederlands leren. Daar helpen we natuurlijk graag bij.”

Lessen op locatie én online
Vanuit Klundert was het contact met Curio snel gelegd. “Twee docenten zijn langsgekomen om een lesprogramma op maat te maken. Elke zaterdag kwam een docent naar Vepco voor een les op locatie. Op woensdagavond was er een online les, zodat de medewerkers de lesstof goed konden bijhouden. Ze vonden de lessen leuk en we hebben niets te klagen over de organisatie. Zodra ik weer genoeg medewerkers heb die Nederlands willen leren, neem ik direct contact op met Curio.”

Interesse in een taaltraject op maat, zoals Taal op de Werkvloer?
Docent en relatiemanager Ada Cazac plant graag een gesprek met je in. In dit gesprek bespreken we het aantal deelnemers, de leerdoelen, de mogelijkheden en wat je kunt verwachten. Daarna maakt Curio een voorstel op maat. Als je hiermee akkoord gaat, krijgen de deelnemers een uitnodiging voor een gesprek. Curio ontdekt zo het niveau van spreken, schrijven en lezen en hoe snel de deelnemers leren Op die manier kunnen we de groepen indelen en de lessen inplannen. We hebben regelmatig een gesprek met de organisatie, zodat we de route kunnen aanpassen als dat nodig is. 

Het succes hangt niet af van Curio alleen. Het is belangrijk dat de cursisten ook buiten de lessen Nederlands oefenen. Daarom vragen we vaak om taalmaatjes in het bedrijf. Daarmee kunnen de deelnemers oefenen en opdrachten doen.