Organisatie aan het woord: Groenhuysen

Zorgen voor goed opgeleide zorgmedewerkers, dat kan alleen samen. Daarom werken zorgorganisatie Groenhuysen en Curio intensief samen op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen. Coördinator beroepsopleidingen Suzanne Loijens is er blij mee: “We leiden samen de toekomstige zorgverleners op.”

Suzanne Loijens

Groenhuysen biedt ouderenzorg in de regio Roosendaal. De ouderenzorgorganisatie met zo’n 3.000 medewerkers is onder andere actief met zorgtehuizen, geriatrische revalidatie, het Parkinsonhuys, een hospice en de thuiszorg. Suzanne: “Goed opgeleide zorgmedewerkers zijn voor ons onmisbaar. Daar geven we dan ook veel aandacht aan. Samen met het team beroepsopleidingen ben ik verantwoordelijk voor de organisatie van alle landelijk erkende opleidingen en het leerklimaat. Van helpende zorg en welzijn tot verpleegkundige. We hebben zo’n 120 bbl-studenten, 50 bol-studenten en vijftien hbo-leerlingen.”

Een partner om op te bouwen
De grootste partner voor de mboopleidingen van Groenhuysen is Curio. “We werken op alle niveaus samen. We hebben dus veel contact met verschillende docenten en managers. Het valt op dat Curio meekijkt naar de lokale ontwikkelingen en behoeften van de student. En wil samenwerken om goede zorg weg te zetten. We leiden samen de toekomstige zorgverleners op. Samen verdiepen we ons in wat wij als werkgever nodig hebben en vertalen dat in en naar opleidingen. In het bijzonder ben ik fan van het flexibele meedenken en meewerken dat het team van niveau 2 laat zien. Ze zijn altijd weer bezig met het zo goed mogelijk verbinden van de theorie aan de praktijk.”

Tijd om anders te gaan werken
Curio en Groenhuysen kijken ook samen naar de uitdagingen van de toekomst. “We weten dat het tekort aan arbeidskrachten alleen maar stijgt. We moeten dus anders gaan werken en nadenken. Medewerkers met een niveau 4 krijgen steeds meer een coördinerende en overkoepelende rol. Ze moeten gaan signaleren en dus ook meer afweten van ziektebeelden. Dat betekent dat de accenten in het onderwijs moeten veranderen. We zien daarbij toekomst in op maat of incompany trajecten. Daarmee kunnen we veel meer inspelen op de leerpunten van de medewerkers. Waar kun je versnellen, waar moet je even vertragen? We merken dat Curio die urgentie ook voelt en daar stappen in zet.”

Samenwerking
Een andere uitdaging is om samen mensen enthousiast te maken voor het zorgvak. “Mooi vind ik daarom het initiatief van Curio tot een breed basisjaar. Studenten die van het vmbo komen, kunnen daar starten op een gecombineerd niveau 3 en 4. Tijdens dat eerste jaar kun je dan nog wisselen. Wij op onze beurt spannen ons in voor de goede begeleiding van studenten. Dat doen we ook in verbinding met anderen. Zo zijn we kort geleden begonnen met een werkgroep voor het vak klinisch redeneren. Daarin doen ook het Amphia en het Bravis ziekenhuis mee. Het doel is om een duidelijk lesprogramma te ontwikkelen bij Curio dat past bij al onze organisaties. Het is dus echt samen de schouders eronder voor goed zorgonderwijs. En dat is heel hard nodig.”

 

Goed opgeleide zorgmedewerkers zijn voor ons onmisbaar
Suzanne Loijens