Bedrijfsopleidingen bij zorg en welzijn
Op de arbeidsmarkt zijn er grote tekorten. Het is lastig om genoeg personeel te vinden met de juiste vaardigheden. En het is ook belangrijk om medewerkers gemotiveerd en goed bijgeschoold te houden. Mensen in dienst nemen en het binden van medewerkers zijn een belangrijk onderwerpen. Leven Lang Ontwikkelen kan hiervoor dé oplossing zijn. Het helpt werknemers met het blijven ontwikkelen en actueel houden van hun kennis en vaardigheden. Dit zorgt ervoor dat ze geïnteresseerd en waardevol blijven voor de organisatie. Je kunt een Leven Lang Ontwikkelen ook inzetten voor het bijscholen van nieuwe medewerkers. Zij-instromers bijvoorbeeld.
Veel opleidingen zijn niet altijd het beste antwoord op de snelle behoefte aan goed personeel. Curio biedt elke organisatie opleidingsmogelijkheden aan die zijn afgestemd op de personeelsuitdagingen van vandaag. In samenwerking met verschillende sectoren én deskundige docenten bieden we opleidingen en trainingen aan. Curio staat klaar om jouw bedrijf te helpen bij de uitdagingen op de arbeidsmarkt.
Zij-instromers
Werknemers die als zij-instromer beginnen, hebben al ervaring met werken in een andere sector. Ze zijn gemotiveerd om in een andere sector aan de slag te gaan. Vaak hebben ze alleen een kort bijscholings- of omscholingstraject nodig om goed te kunnen starten.
Daarom biedt Curio zij-instromers reguliere en verkorte bbl-trajecten aan. Als je wil dat zij-instromers snel aan de slag kunnen, kun je ervoor kiezen om hen één of meerdere modules van een opleiding aan te bieden. Deze modules hebben praktische en gerichte inhoud en zijn speciaal bedoeld voor werkenden die geen uitgebreide theoretische opleiding willen volgen. Het is belangrijk dat de werknemers één dag per week voor lessen naar school gaan. Op de andere dagen kunnen ze aan het werk, zodat ze de geleerde kennis direct kunnen gebruiken op de werkvloer.
Curio biedt deze trajecten op maat en/of incompany aan. Wil je een grotere groep medewerkers op hetzelfde moment opleiden? Dan kun je ook denken aan interne gastlessen of het toevoegen van specifieke onderdelen van de organisatie. Bij incompany verzorg je als organisatie een leslokaal. Curio verzorgt elke week de lessen. Hierbij is ook ruimte om op de verschillende werkplekken te kijken.
Afstand tot de arbeidsmarkt
Hoewel de werkloosheid laag is, zijn er nog steeds zo’n 1 miljoen mensen in Nederland die graag willen werken. Om verschillende redenen kunnen zij niet aan de slag. Dit kan komen door gebrek aan opleiding of andere redenen. Daarnaast zijn er nieuwkomers die naar Nederland zijn gevlucht en graag aan het werk willen, maar nog niet helemaal zijn opgeleid om dit te doen.
Curio werkt samen met uitkeringsorganisaties om programma’s op te zetten. Deze programma’s helpen mensen de afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen. De programma’s bestaan uit het aanleren van nieuwe vaardigheden en het volgen van stages bij organisaties. Curio biedt ook extra taalonderwijs of andere lessen aan om de deelnemers verder te helpen.
Na de afronding van deze programma’s weten de organisaties goed welke vaardigheden de deelnemers hebben. Daardoor kunnen ze met vertrouwen besluiten om hen een baan aan te bieden, mogelijk samen met een bbl-opleiding. Dit is goed voor de deelnemer en de organisatie. De deelnemer kan werk vinden en zo de afstand naar de arbeidsmarkt overbruggen. Terwijl de organisatie een nieuwe en gemotiveerde werknemer krijgt.
Vaardigheden en modules
Het komt regelmatig voor dat een organisatie zoekt naar medewerkers met bepaalde vaardigheden. Sommige medewerkers willen hun takenpakket graag uitbreiden maar willen niet meteen een hele opleiding volgen. Ook zijn er organisaties die graag willen dat iemand anders de herhalingstoetsen voor hen verzorgt.
De docenten van Curio komen meestal uit het werkveld. Zij weten dus precies hoe ze deelnemers de goede handelingen en vaardigheden kunnen aanleren. Op de locaties van Curio zijn professioneel ingerichte praktijklokalen. Zo kan de docent op elk moment de gewenste vaardigheden aanleren en toetsen. Of het nu gaat om één enkele vaardigheid of een module gericht op meerdere vaardigheden, alles is mogelijk. Maatwerk met flexibele instroom mogelijkheden.
Maatwerk en incompany trajecten
Bij een maatwerktraject is er een opleidingsbehoefte vanuit de organisatie. Curio stemt daar het aanbod op af. Specifieke wensen van de organisatie kunnen worden toegevoegd aan het traject.
Bij Curio is het mogelijk om een deel van een opleiding te volgen. Dit komt regelmatig voor als organisaties een specifieke opleidingsvraag hebben. Het is in veel gevallen mogelijk om dit met een mbo-certificaat af te sluiten. Want als de medewerkers nog verder willen studeren, krijgen ze vrijstelling voor het behaalde onderdeel.
Bij incompany trajecten geeft Curio les op de locatie van de organisatie. De organisatie zorgt voor een leslokaal en een docent van Curio verzorgt hier elke week de lessen. Hierbij is er ruimte om op de verschillende werkplekken te kijken. Ook kunnen de medewerkers uit de eigen organisatie binnen het traject gastlessen of presentaties verzorgen.
Het kan voorkomen dat een organisatie werknemers wil bijscholen maar daarvoor onvoldoende deelnemers of medewerkers heeft. Het is mogelijk om dit traject te volgen met een andere organisatie uit dezelfde sector. Curio kan hiervoor organisaties aan elkaar verbinden. Curio stemt dit met alle organisaties af.
Opleiden op de werkvloer
Het is mogelijk dat een docent van Curio bij de organisatie les geeft. De docenten leren de medewerkers de theorie en praktische vaardigheden van de opleiding. Hierdoor leren jouw werknemers in hun eigen omgeving. Door dit hybride onderwijs kunnen de medewerkers de nieuwe geleerde vaardigheden meteen gebruiken in de praktijk. Dit zorgt voor een betere leerervaring.
Cross-overs
Een cross-over programma combineert vaardigheden uit verschillende gebieden binnen de zorg en welzijn. Denk bijvoorbeeld aan beweegprogramma’s voor ouderen of pedicurediensten in verzorgingstehuizen. Dankzij het grote opleidingsaanbod van Curio kunnen jouw medewerkers hun vaardigheden uitbreiden. Binnen een opleidingstraject kan Curio in overleg ook meer nadruk leggen op bijvoorbeeld vitaliteit of voetverzorging.
Curio werkt binnen de sector zorg en welzijn samen met andere sectoren. Bijvoorbeeld met de sector voedsel, groen en gastvrijheid. Binnen deze sector biedt Curio het programma aan voor HACCP, zodat er in de keuken volgens de juiste richtlijnen gewerkt kan worden. Ook werkt Curio samen met basiseducatie / Nederlands als tweede taal (Nt2) om bijvoorbeeld taal- of fietslessen te bieden aan nieuwkomers die een scholingstraject binnen zorg en welzijn volgen.
Cross-overs zijn altijd maatwerk en worden samen met verschillende partijen gemaakt.
Contact
Meer informatie? Neem contact op met de relatiemanager van zorg en welzijn.