Praktijkopleider horeca (training leermeester)
Zou je graag jouw kennis willen delen en overbrengen op jong horecatalent? Of wil je binnen jouw bedrijf leerlingen opleiden tot horecatoppers? Dan is een cursus tot leermeester of praktijkopleider in de horeca echt iets voor jou.
Algemeen
De leermeester is binnen een erkend leerbedrijf verantwoordelijk voor de begeleiding van leerlingen en (aankomende) medewerkers. In ieder erkend leerbedrijf moet er minimaal één gediplomeerd leermeester werkzaam zijn per opleidingsrichting. Wil je in een erkend leerbedrijf leerlingen in de keuken én in de bediening opleiden, dan moet er minimaal één erkend leermeester voor de keuken en één erkend leermeester in de bediening werkzaam zijn in het bedrijf.
Het doel van de leermeestercursus is niet alleen het behalen van het SVH Diploma Leermeester. Je leert in de cursus ook om uw praktijkkennis te gebruiken tijdens het begeleiden van leerlingen.
Na afloop van de cursus ben je in staat om leerlingen optimaal te begeleiden en op te leiden binnen het leerbedrijf. Goed opgeleide leerlingen zijn een aanwinst voor het bedrijf en voor de toekomst van de horecabranche!
Data: | In Breda start de cursus op 7 januari 2025. De overige data op deze locatie zijn 21 januari en 4 februari. Het examen vindt plaats op 4 februari. In Bergen op Zoom en Breda start de cursus op 11 februari 2025. De overige data op deze locatie zijn 25 februari en 11 maart 2025. Het examen vindt plaats op 11 maart 2025. In Bergen op Zoom en Breda start de cursus op 18 maart 2025. De overige data op deze locatie zijn 1 en 15 april 2025. Het examen vindt plaats op 15 april 2025. |
Toelatingseisen: | Minimaal mbo niveau 3 of vergelijkbaar niveau. |
Locatie: | Curio, Meeussenstraat te Bergen op Zoom en Curio, Markendaalseweg te Breda |
Voor: | Deze cursus is bestemd voor leidinggevenden, bedrijfsleiders, managers en medewerkers in de horeca, catering en instellingskeuken die officieel Leermeester willen worden. Bijvoorbeeld in een keuken, restaurant, receptie of bedrijfskantine. |
Door: | Ervaren docenten van Curio voedsel en gastvrijheid |
Kosten: | € 1.095,- per persoon (vrijgesteld van btw) In de cursusprijs zijn alle kosten inbegrepen: het cursusgeld, lesmateriaal, SVH examenkosten, online proefexamens, digitale huiswerkbegeleiding, locatiekosten en lunches tijdens de cursus. Het eventuele herexamen is voor eigen rekening. |
Duur: | De cursus bestaat uit lessen theorie en praktijk. De laatste cursusdag heeft aansluitend het SVH Examen Leermeester. Houd ook rekening met studietijd tussen de lesdagen door. |
Inhoud
Tijdens de cursusdagen komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- werven, selecteren en inwerken van leerlingen
- begeleiden van leerlingen
- coachen van leerlingen
- beoordelen van leerlingen
- feedback geven
- communicatietechnieken
- zelfontwikkeling
Tijdens de cursus leermeester worden alle vaardigheden getraind om leerlingen en stagiaires in de horeca goed te kunnen coachen en begeleiden. De theorie wordt behandeld aan de hand van herkenbare voorbeelden uit de praktijkomgeving.
Er zijn ook huiswerkopdrachten. Die bestaan uit het maken van een bedrijfsprofiel, een leerlingprofiel en een praktijkopleidingsplan voor een leerjaar. De opdrachten worden samengevoegd tot een portfolio – dat laat zien wat u geleerd heeft. Dit portfolio wordt door het SVH beoordeeld.
In het theorie examen met 30 meerkeuzevragen wordt het volgende in behandeld:
- Competenties die een leermeester moet bezitten
- Beschouwing van de belevingswereld van de leerling
- Diverse aspecten van communicatie
- Coachen en begeleiden
- Beoordelen
De leermeestercursus wordt afgesloten met het SVH Leermeester examen. Dit is op dezelfde locatie als waar de cursus plaats vindt en je legt het examen af met uw eigen cursusgroep.
Het SVH examen bestaat uit 3 onderdelen: het maken van een portfolio, een praktijkexamen en een schriftelijk theorie-examen bestaande uit 30 meerkeuzevragen. Wij melden u automatisch aan bij SVH-examens.
Resultaat
Na het behalen van het SVH Diploma Leermeester kun je contact opnemen met de regioadviseur van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Om erkend leermeester te worden dien je werkzaam te zijn bij een erkend leerbedrijf.
Is het bedrijf waar je werkt nog niet erkend door SBB, dan dient het bedrijf eerst een aanvraag te doen om erkend leerbedrijf te worden. Is het bedrijf al leerbedrijf, dan kun je na jouw inschrijving bij SBB direct aan de slag als leermeester binnen het leerbedrijf!
In het praktijkexamen laat je zien dat je kunt coachen en begeleiden in een praktijkinstructiegesprek met een leerling. De rol van de leerling wordt gespeeld door een medecursist.
Als erkend/gediplomeerd leermeester mag je in een erkend leerbedrijf meerdere leerlingen tegelijkertijd opleiden.
Wilt u een maatwerkopleiding? Wij brengen graag een offerte voor u uit, gericht op de wensen en bijzonderheden van uw organisatie.