Koken in de horeca voor volwassenen (mbo-certificaat)
Ben je gek op koken en vind je het leuk de keuken draaiende te houden? Wil je graag werken als zelfstandig werkend kok of een erkend mbo-certificaat halen om door te groeien? Dan is deze cursus echt iets voor jou!
Algemene informatie
In het scholingstraject komen vaardigheden aan de orde die nodig zijn om het praktische / hands-on ‘keukenwerk’ te kunnen uitvoeren.
De belangrijkste taken in de horecakeuken zijn het maken van een mise-en-place: het bereiden van gerechten en componenten, het afwerken hiervan voor uitgifte en het schoonmaken. Ook zorgt hij/zij voor ontvangst, controle en opslag van geleverde producten. Het scholingstraject is praktijkgericht en bevat daarnaast ondersteunende theorie.
Met dit certificaat kan snel nieuw personeel worden toegerust en ingezet. Het scholingstraject bereidt je voor op de meeste praktische taken in de keuken zoals het maken van de mise en place, koken en schoonmaken.
Data: | Startdatum: Breda 7 november 2024 en maart 2025, Bergen op Zoom: nader te bepalen |
Locatie: | Curio Breda en Curio Bergen op Zoom |
Voor: | Deze cursus is bestemd voor iedereen die werkzaam is in de horeca, bij zorginstellingen, verenigingen en/of buurthuizen. |
Door: | Een bevoegd docent consumptieve technieken van Curio. |
Kosten: | De kosten zijn € 1.650,-. |
Inhoud
Kerntaak 1: Bereidt gerechten
- Werkproces 1: Maakt mise en place
- Werkproces 2: Bereidt gerechten en componenten
- Werkproces 3: Werkt gerechten voor de uitgifte af
- Werkproces 4: Maakt werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoon
Kerntaak 2: Beheert keukenvoorraden
- Werkproces 1: Ontvangt en controleert geleverde producten
- Werkproces 2: Slaat geleverde producten op
Lesmateriaal
Ter ondersteuning van de theorie en de praktijk kan gebruik worden gemaakt van de online lesmethode van SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) of Gastronomixs.
Planning onderwijs
De cursus duurt 12 weken, daarnaast is werken in een keuken van een horecabedrijf (bij voorkeur erkend door het SBB) een pré. Per week worden 4 klokuren praktijkonderwijs en 2 klokuren theorieonderwijs verzorgd. Op de schooldag is er op individuele basis studieloopbaan begeleiding mogelijk.
Voor deze cursus kunt u het volgende van Curio verwachten:
- Intakegesprek per deelnemer;
- 12 dagen onderwijs;
- Dagen van 6 klokuren onderwijs (exclusief pauzes);
- 1 dagdeel ingericht voor het praktisch examen;
- Lesmateriaal en (praktijk)middelen;
- Examinering en certificaat-uitreiking;
- Begeleiding door docent Curio (intern en extern).
Vakkennis en vaardigheden
De certificaathouder:
- heeft kennis van voedingswensen en voedingseisen
- kan vakterminologie toepassen
- kan keukenapparatuur en –gereedschap hanteren
- kan afwerktechnieken toepassen
- kan bereidings- en kooktechnieken toepassen
- kan kwaliteitsnormen toepassen
- kan productietechnieken zoals schoonmaaktechnieken, opdeeltechnieken en koude en warme voorbewerkingen toepassen
- kan wettelijke richtlijnen op het gebied van bedrijfs-, levensmiddelen- en persoonlijke hygiëne, veiligheid, milieuzorg en kwaliteit en HACCP toepassen
- heeft kennis van voedingswensen en voedingseisen
- kan wettelijke richtlijnen op het gebied van bedrijfs-, levensmiddelen- en persoonlijke hygiëne, veiligheid, milieuzorg en kwaliteit en HACCP toepassen kan relevante bedrijfsvoorschriften toepassen
- kan wettelijke richtlijnen op het gebied van FIFO toepassen
- kan zijn kennis over eigenschappen, kwaliteitscriteria, samenstelling en bereidingswijze van gerechten, producten en ingrediënten toepassen.
Resultaat
De cursus wordt afgesloten met een examen. Het examen betreft een proeve van bekwaamheid van examenwerk en is gevalideerd door de valideringscommissie van Curio voedsel, groen en gastvrijheid. Tijdens deze proeve beoordeelt een beoordelaar je werk door observatie; wat je doet tijdens de proeve. Bij goed resultaat ontvang je het erkende mbo-certificaat Koken in de Horeca.
Wilt u een maatwerkopleiding? Wij brengen graag een offerte voor u uit, gericht op de wensen en bijzonderheden van uw organisatie.