De leerroutes van Curio prinsentuin Oudenbosch
Aan het eind van de tweede klas maak je een keuze voor een van onze vijf leerroutes. Deze leerroute kies je naast het profiel groen.
Leerroutes
Jij bakt nu al een lekkere taart en zorgt wel eens voor het avondeten. Is werken in de professionele keuken iets voor jou? Ontdek het zelf in de keukens van onze school en tijdens je stages. Wie weet kies je na Curio prinsentuin oudenbosch wel voor een opleiding patisserie, kok of voedingsassistent.
Bij de leerroute horeca leer je verschillende basistechnieken die je in een keuken tegenkomt. Je ontdekt allerlei manieren van voedselbereiding en het opdienen ervan. Je maakt kennis met diverse voedingsmiddelen en leert werken met keukengereedschap.
Voedselveiligheid en hygiëne zijn belangrijke onderdelen van deze leerroute. Tijdens de lessen leer je hoe je verschillende activiteiten organiseert, zoals een high tea maar ook een excursie naar een horecabedrijf. Vind je het leuk om te koken en bereid je graag eten voor anderen? Dan is dit de leerroute voor jou.
Onderdelen van de leerroute horeca:
De keuken
Wat moet je allemaal weten en kunnen als je in de keuken werkt? In leerjaar 3 starten we met deze basisvaardigheden. Je leert zelf gerechten bereiden, gezonde maaltijden samenstellen en verschillende kooktechnieken. Daarnaast leer je ingrediënten en producten te beheren en verschillende soorten keukenapparaten te gebruiken. Dit alles leer je door, naast de theorie, veel in de praktijk aan de slag te gaan. Daarnaast ga je ook een aantal keer op excursie.
De bijzondere keuken
Ontdek verschillende wereldkeukens, zoals de Aziatische, Franse en Italiaanse keuken. Je leert over de verschillende ingrediënten en hoe je deze kunt bereiden. We gaan aan de slag met verschillende technieken. Denk hierbij aan rijstgerechten, sushi, pasta en pizza. Dit onderdeel krijg je in leerjaar 3 en 4.
Patisserie
In leerjaar 4 gaan we aan de slag met het onderdeel patisserie. Je leert hierbij alles over de trends en ontwikkelingen op het gebied van patisserie. Je ontdekt ook de speciale patisseriegrondstoffen en hoe je het maken van patisserieproducten plant en organiseert. Je gaat aan de slag met onder andere chocolade, marsepein, suikerwerk en desserts.
Organiseren van een activiteit
In leerjaar 3 en 4 organiseer je allerlei activiteiten. Je gaat zelf aan de slag om excursies te regelen. Daarnaast leer je hoe je activiteiten organiseert voor een opdrachtgever, zoals een high tea of een lunch of diner. Je leert hierbij hoe je dit moet plannen en voorbereiden. Maar ook hoe je de kosten berekent voor een activiteit en hoe het zit met de regelgeving. Voor dit onderdeel worden de schooltijden soms in overleg aangepast.
Jij bent sportief en vindt het een uitdaging om ook anderen aan het bewegen te krijgen. Over een gezonde levensstijl praat je niet alleen, die breng je dagelijks in de praktijk. Ontdek of een toekomst als bijvoorbeeld trainer/ coach, activiteitenbegeleider of fysiotherapeut bij jou past. Bij de leerroute sport leer je alles over een gezonde levensstijl. Ontdek bijvoorbeeld wat gezonde voeding is. En hoe lang je moet bewegen en slapen op een dag.
Natuurlijk heb je bij dit onderdeel ook veel praktijkuren. Je beoefent sporten die tijdens de gymles niet aan bod komen. Leer hoe je een training geeft en hoe je een toernooi organiseert. Ga de keuken in om zelf een gezonde maaltijd te bereiden. In leerjaar 4 leer je bij EHBO hoe je iemand moet reanimeren en hoe je een verband aanlegt.
Onderdelen van de leerroute sport:
Sport en bewegen
Dit onderdeel is een mix van theorie en praktijk. Maak een lesvoorbereiding en neem zelf de rol van sportleraar op je. Leer waar je rekening mee moet houden als je een sporttoernooi organiseert. Maak trainingsschema’s voor mensen die willen afvallen. En natuurlijk ga je kijken en sporten op verschillende sportlocaties in Oudenbosch.
Mens en gezondheid
Leer alles over een gezonde levensstijl. Dat draait niet alleen om voeding en sport, maar ook nachtrust en stress spelen een belangrijke rol. Welke ziekten komen vaak voor wanneer je ongezond leeft? Welke invloed heeft alcohol, drugs en tabak op het lichaam? Leer gezonde gerechten bereiden en presenteren en neem het (on)gezonde leven van één van je docenten onder de loep.
EHBO
Met de leerroute sport verlaat je de school met je EHBO-diploma. In leerjaar 4 leer je snel en goed handelen bij verschillende ongevallen. Zoals reanimeren, of het stoppen van een actieve bloeding. Jij weet straks precies wat je moet doen.
Organiseren van een activiteit
Je gaat regelmatig organiseren en presenteren. Leer hoe je vol zelfvertrouwen voor een groep kunt staan en waar je rekening mee moet houden tijdens het presenteren. Organiseer onder andere een toernooi en open je eigen restaurant.
Heb je groene vingers? Wil jij alles weten over planten en dieren? Maar vind je ook de economische kant belangrijk? Ga dan voor de leerroute groen. Misschien word jij wel hovenier, bloemist of dierenpensionhouder. Deze leerroute helpt je jouw eigen weg te vinden in de groene economie.
Onderdelen van de leerroute groen:
Groene zorg
We richten ons vooral op dier, plant en zorg. Leer wat er allemaal gebeurt op een zorglocatie. Verzorg planten en dieren samen met de cliënten van de zorglocatie. Je plant, organiseert en voert de werkzaamheden uit samen met de cliënten.
Werk in tuin en landschap
Dit onderdeel sluit het beste aan bij het beroep hovenier. Je legt tuinen, plantsoenen en andere groene ruimtes aan. En je onderhoudt ze. Ook economische onderdelen zoals plannen en begroten komen aan bod.
Houden van dieren
Ontdek alles over het verzorgen van dieren. Leer rassen en soorten herkennen en kom alles te weten over de huisvesting en dagelijkse verzorging van dieren. Zowel van gezelschapsdieren als productiedieren.
Organiseren van een activiteit
Als jij later een baan in het groen hebt, word je misschien gevraagd om een bepaalde activiteit voor het bedrijf te organiseren. Personeelsfeestjes bijvoorbeeld, of een open dag. Je leert om in groepsvorm zo’n activiteit te organiseren. Daarbij komt meer kijken dan je denkt. Van plannen tot leren overleggen en van afspraken maken tot het onderhouden van contacten.
Ben jij creatief en denk je in beelden? Dan kies je voor vormgeving. In deze leerroute leer je alles over communiceren met beelden. Beelden zijn heel belangrijk in deze tijd van social media en internet. Je gaat eerst kijken en leren van anderen. Daarna ga je zelf ontwerpen. We gaan ook op pad.
Zo gaan we bijvoorbeeld naar Moti (museum voor beeldcultuur) in Breda. En naar Rotterdam om te kijken wat beeldtaal is. Je gaat ook in de praktijk ontwerpen, bijvoorbeeld voor de open dag of de binnenstebuiten dagen. Binnen de leerroute vormgeving maken we flyers, logo’s en soms ook een website. Je leert over presenteren en styling en zorgt ervoor dat je werk tot zijn recht komt in een door jou ingerichte omgeving.
In de eerste periode ga je vooral veel kijken en leren van wat anderen doen. Je dompelt je onder in de wereld van het beeld. Langzaamaan doe je zelf steeds meer in de praktijk en lever je werk dat ook écht gebruikt wordt. We nodigen vormgevers uit die je laten zien wat ze doen en gaan op bezoek bij bedrijven. Hoe meer je leert, hoe meer je zelf zult kunt maken. Wat we aan het eind van het jaar hebben geleerd, laten we zien op een tentoonstelling in de school. Je familie en vrienden kunnen jouw werk komen bewonderen.
Onderdelen van de leerroute vormgeving:
- Presentatie en styling
- Groene vormgeving en styling
- Tekenen, schilderen en illustreren
- Presenteren, promoten en verkopen
Wil jij ontdekken of techniek wat voor je is? Wij laten je de mogelijkheden zien. Op school en in de praktijk maak je kennis met de wereld van techniek. Bijvoorbeeld in de elektronica, de landbouwmechanisatie, het magazijnbeheer en de duurzame technieken. Ga aan de slag met landbouwvoertuigen, installatietechnieken, booglassen en magazijnbeheer.
Onderdelen van de leerroute techniek:
Het groene machinepark
Verdiep jezelf in de werking van het onderhouden, herkennen en benoemen van verschillende brandstofmotoren en aangedreven landbouwmachines. Ook de elektrische verlichting van (landbouw)voertuigen komt aan bod. We behandelen overbrengingen, zowel mechanisch, hydraulisch als pneumatisch.
Installeren en monteren
Dit onderdeel bestaat uit twee delen. Binnen het eerste deel ga je een sanitaire installatie aan de hand van een werktekening aanleggen. Je legt leidingen en je gaat verbinden met PVC en koper. In het tweede deel leg je een elektrische huisinstallatie aan en leer je bedraden. Dit gebeurt aan de hand van een installatietekening en volgens de geldende normen.
Praktisch booglassen
Aan de hand van werktekeningen en lassymbolen leer je een laswerkstuk voorbereiden om een goede lasnaad te maken. Leer het lasapparaat afstellen en gebruiken. Ook de veiligheidsregels rondom het gebruik van de lasapparatuur en het lasproces komen aan bod.
Logistiek
Bij logistiek bestudeer je de goederenstroom binnen een magazijn. Je leert over de verschillende onderdelen van de goederenontvangst. Zoals het controleren van vrachtbrieven, het laden en lossen van goederen en veilig werken. We besteden aandacht aan voorraadbeheer met bestellijsten en het inventariseren van schappen. Ook komt de goederenverzending aan bod. Je leert orders picken, het uitvoeren van verplaatsingen in het magazijn en het verwerken van retourvrachten.