Studie-informatie voor het mbo
Wat zijn keuzedelen? En welke boeken heb je nodig voor je opleiding? Heb je vragen over je examen? Als student heb je soms wel honderd vragen. We beantwoorden ze graag. Op deze pagina vind je je extra studie-informatie over je mbo-opleiding.
Alle informatie op een rij
Voor jouw opleiding heb je studiematerialen nodig. Denk aan boeken, kleding of computerprogramma’s. De schoolkosten en spullen die jij nodig hebt kun je vinden op de webpagina van jouw opleiding onder het kopje 'kosten'.
Info over de je mbo-studie vind je in Microsoft Teams-app, op je mobiel en laptop. Voor jouw rooster, cijfers en de laatste nieuwtjes van jouw opleiding.
Via de aanwezigheid kun je jouw aanwezigheid tijdens de lessen inzien. Dit is je eigen verantwoordelijkheid. Voor vragen over je aanwezigheid kun je terecht bij je mentor.
Op het Curio studentenportaal vind je informatie voor en over jouw opleiding. Denk aan bijvoorbeeld aan handige links naar studie apps, bpv-informatie en direct inzicht in jouw school e-mail.
Iedereen bij ons op school moet zich aan onze regels houden. Daarom teken je een contract waarin jouw rechten en plichten staan. Zo vinden wij te laat komen niet oké. En zijn er afspraken over het maken van examens. Om het jou gemakkelijk te maken, hebben wij alle regels voor het mbo op een rij gezet. Zo kun je je nooit vergissen.
De schoolvakanties en vrije dagen staan voor het hele schooljaar vast. Wil je buiten deze dagen nog vrij zijn? Denk aan een huwelijk, een uitvaart of een familielid dat erg ziek is. Vraag in dit soort gevallen buitengewoon verlof aan.
Misschien is jouw stage (bpv) wel het allerleukste gedeelte van de opleiding. Je mag dan bij een echt bedrijf aan de slag. Zo kom je erachter wat jouw droombaan is. En ga jij na jouw studie vol zelfvertrouwen aan het werk. Misschien wel bij het bedrijf waar je eerder stage liep.
Bpv tijdens een bbl-opleiding
Volg je een bbl-opleiding, dan combineer je de opleiding met een baan bij een bedrijf of instelling. Voor de meeste bbl-opleidingen moet je zelf op zoek naar een baan bij een erkend leerbedrijf. Een overzicht van alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.
Curio heeft verschillende studentenbedrijven. In deze bedrijven werken alleen maar studenten zoals jij. Van leren ondernemen tot werken in een echte keuken: het kan hier allemaal. De perfecte manier om extra werkervaring op te doen dus.
Het infopunt kun je vinden bij de receptie of bij de hoofdingang van bijna iedere locatie van Curio. Je kunt er terecht voor vragen over je opleiding, over je stage of over je leermiddelen. Je kunt bellen, mailen of even langslopen met al je vragen. Collega’s van het infopunt weten bij wie je moet zijn.
De studentenadministratie van alle mbo-opleidingen bij Curio vindt plaats op een centrale locatie in Etten-Leur. Je kunt ons bellen met vragen over aanmelden, inschrijven, bpv inschrijving en uitschrijving.
Economie en ondernemen | 088-2098280 |
Techniek en technologie | 088-2098250 |
Voedsel, groen en gastvrijheid | 088-2098240 |
Zorg en welzijn | 088-2098270 |
Basiseducatie, nt2, vavo | 088-2098260 |
Binnen al onze scholen is de mentor je eerste aanspreekpunt. Hij/zij is er om jou te begeleiden als je vastloopt in je studie of als je andere vragen hebt. Dat kan een financiële, sociale of emotionele reden hebben. Kan de mentor jouw vraag niet zelf oplossen samen met jou, dan brengt hij/zij je in contact met het ondersteuningsteam op jouw locatie.
Sommige vakken van jouw opleiding staan vast. Denk aan rekenen of Nederlands. Daarom mag je sommige vakken zelf kiezen. Dat zijn keuzedelen. Zo beslis je zelf waar jij nóg beter in wilt worden. Leer bijvoorbeeld alles over klokken maken. Of hoe je windmolens onderhoudt. Wat wil jij leren?
Onze documenten, regelingen en procedures vind je in de documenten bibliotheek. Je vind hier onder andere de onderwijs en examenregeling (OER), praktijkovereenkomst (POK) en het examenreglement.
Ik heb aanvragen voor mijn examinering. Hoe werkt dat?
Heb je aanvragen die iets met je examens te maken hebben?
Vanaf heden dien je de aanvraag digitaal in. Je doet dit zelf of samen met je slb’er, vakdocent of trajectbegeleider.
In Topdesk vind je voor iedere aanvraag het juiste formulier. Hierbij staat ook beschreven waar het formulier voor is.
Welke (aan)vragen regel je via Topdesk?
Via Topdesk kom je bij formulieren waarmee je (aan)vragen voor je examen regelt. Zo’n formulier stuur je digitaal in. Het gaat om deze aanvragen:
- Aanvragen vrijstelling
- Aanvragen examineren op een hoger niveau
- Aanvragen aangepaste toetsing / examinering
- Aanvragen bespreekrecht en/of inzagerecht
- Aanvragen herkansing
- Aanvragen extra herkansing
- Aanvragen niet gekoppeld keuzedeel
- Afmelden voor een examen
- Afwezigheid tijdens een examen
- Aanvragen examendeelnemer
- Aanvragen CBR examen chauffeursopleiding (T&L)
Let op! Heb je een aanvraag? Je kunt de aanvraag alleen digitaal indienen! De examencommissie en het examenbureau nemen alleen digitale aanvragen in behandeling.
Wat gebeurt er met jouw aanvraag?
Jouw aanvraag wordt in behandeling genomen door de examencommissie of het examenbureau. De reactie op jouw aanvraag, ontvang je in je Curio-mailbox.
Tweemaal per jaar sturen we al onze eerstejaars studenten en hun ouders een informatiefolder. Hierin verwijzen we naar belangrijke onderwerpen die op onze website te vinden zijn. Op deze manier proberen we jou zo goed mogelijk te ondersteunen bij jouw eerste jaar op Curio.
Misschien staat jouw vraag tussen de veelgestelde vragen.
Bekijk veelgestelde vragen
Op het YouTube kanaal van Curio staan een korte video's die je uitleg geven over een aantal onderwerpen.
Heb je algemene vragen over Curio?
Vermeld bij algemene vragen over een opleiding altijd over welke opleiding het gaat en voor welke locatie of stad. Daarmee kunnen we jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.
Email ons via infopunt@curio.nl
Op werkdagen (8.30-17.00 uur) reageren we dezelfde dag. Anders de eerstvolgende werkdag.
Webinar voor ouders van eerstejaars mbo-studenten
Om juist ook ouders/verzorgers een ‘persoonlijk’ warm Curio-welkom te geven, organiseerden we dinsdag
10 september een webinar, start@Curiombo. De presentatie was in handen van Sanne Jongejan, directeur van de sector techniek en technologie, samen met Indy van Mook. Zij is tweedejaars student van de opleiding onderwijsassistent en lid van onze studentenraad.
Je kunt het webinar terugkijken. Dat kan via de volgende link: informatiewebinar start@curiombo (start vanaf minuut 12).