You are here:

Student aan het woord: Valerie

In Haïti was Valerie paardenverzorger. Toen ze in Nederland kwam wonen, begon ze na een tijdje haar eigen schoonmaakbedrijf. “Bij best wat klanten zag ik scheuren in de muren. Dat vind ik echt lelijk. Toen kreeg ik het idee om een opleiding te doen om die muren weer mooi te maken. Dus nu doe ik de opleiding stukadoor.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Valerie Bissainthe01
"Je leert op verschillende ondergronden stuken, zoals gipsplaten en bakstenen. En met verschillende kleuren. Je moet netjes werken, maar je mag ook best creatief zijn. Dat vind ik echt fantastisch.”

Studeren op wat oudere leeftijd vindt Valerie helemaal niet erg. “Ik vind studeren juist leuk, al is de Nederlandse taal niet makkelijk.” Het vak stukadoor staat bekend als een fysiek zwaar beroep. “Ik vind dat ‘zwaar’ wel meevallen. Persoonlijk zie ik stukadoor niet als een mannenvak. Tijdens de opleiding leer je de juiste technieken om goed te stuken zonder je lichaam helemaal uit te putten. En ik leer ook heel precies en netjes te werken volgens de wensen van de klant.”

Eigenlijk wilde Valerie haar studie naast haar schoonmaakwerk doen, bbl dus. “Ik merkte al snel dat het niet makkelijk was om én een eigen bedrijf te hebben én te studeren. Daarom doe ik nu bol, zodat ik rustiger kan leren. Ik doe nu de tweejarige studie op mbo-niveau 2. Daarna ga ik nog verder studeren op niveau 3. Dan leer ik nog meer nieuwe technieken.”

Op school zijn overal oefenwanden en -plafonds om het stuken te leren. “Je leert op verschillende ondergronden stuken, zoals gipsplaten en bakstenen. En met verschillende kleuren. Je moet netjes werken, maar je mag ook best creatief zijn. Dat vind ik echt fantastisch.” Volgens Valerie is het daarom handig als je als student stukadoor creatief bent. “Maar je moet ook positief zijn en hard willen werken.”

Naast stuken leert Valerie ook metselen. “Dat is mijn keuzevak. Ook dat vind ik leuk om te doen. Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar het wow-effect.” Een muur mooi maken, of je nou metselt, schoonmaakt of stuukt. Valerie zoekt haar toekomst daarom in een eigen bedrijf waarmee ze stuken en schoonmaken combineert. “Je bouwt makkelijk een netwerk op. Waar je schoonmaakt, zie je vaak ook kansen om te stuken. En andersom. Ik zie wel waar het allemaal heengaat. Stap voor stap bouw ik aan mijn bedrijf. Daar komen vast mooie klanten uit.”

Lees ook