Beroepspraktijkvorming (bpv)
Beroepspraktijkvorming (bpv) is het leren van een vak in de praktijk, een belangrijk onderdeel van het beroepsonderwijs. Bpv wordt ook wel stage genoemd. Volg je een bbl-opleiding dan ben je meestal aan het werk in een bedrijf en ga je één dag per week naar school. Bij een bol-opleiding ga je vijf dagen in de week naar school. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren.
Een toffe bpv vergroot jouw kans op een droombaan. Misschien is dit wel het leukste gedeelte van de studie. Je ervaart hoe het echte werk is. En of het beroep bij je past. Ook leer je hoe je je gedraagt in een bedrijf. Om een mbo-diploma te behalen, moet je de bpv met een voldoende afsluiten.
Bbl- of bol-opleiding
Bij een bbl-opleiding werk je vooral. Gemiddeld ga je 1 dag per week naar school. Je werkt minimaal 20 uur per week in een bedrijf. Hoeveel dit precies is, verschilt per opleiding. Bij een bol-opleiding loop je soms stage in een bedrijf, maar je volgt vooral lessen. Ook hier verschilt het aantal uur stage per opleiding.
De leukste stageplaatsen van het mbo
Een stageplaats kies je zelf. Wij controleren wel of het bedrijf voldoet aan onze eisen. Zo voorkomen we dat je straks alleen maar koffie haalt en niets leert. Dat zou zonde zijn.
Binnen het bedrijf krijg jij een begeleider. Aan hem of haar mag je alle vragen stellen. Ook vanuit school is er een begeleider. Deze komt af en toe langs om te kijken hoe het met je gaat.
Praktijkovereenkomst (pok)
Hier vind je de algemene voorwaarden die gelden na afsluiten van een de praktijkovereenkomst.
Stage: een kans om te ontdekken
Een stage is een mooie kans om te ontdekken welk soort werk en welk bedrijf bij jou past. Het is niet precies hetzelfde als een baan, maar wel een leerervaring. Je gaat op kennismakingsgesprek bij het bedrijf. Tijdens het kennismakingsgesprek kijken jullie samen of het klikt. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat jij wilt leren en waarom dit bedrijf jou aanspreekt. Als jullie allebei enthousiast zijn, teken je een praktijkovereenkomst. In dit contract staan de afspraken die jullie samen maken: wat jij van het bedrijf kunt verwachten en wat het bedrijf van jou verwacht. Zo is alles duidelijk en kunnen jullie samen aan een leerzame ervaring beginnen.
Een stage bij Curio
Wil je stage lopen bij Curio? Dat kan! Het stagebureau is een door en voor Curio studenten gerunde erkende organisatie. Het stagebureau biedt studenten van Curio de mogelijkheid om stage te lopen binnen de organisatie van Curio. De begeleiding wordt gedaan door ervaren praktijkopleiders.
Een stage in het buitenland
Wil jij net zoals Columbus graag Amerika ontdekken? Of lijkt het je tof om Spaans te leren? Misschien is een stage in het buitenland dan wel wat voor jou. Op de site van Curio worldwise lees je wat andere studenten van hun stage in het buitenland vonden. En vind je het antwoord op veel vragen.
Curio helpt je graag een keuze te maken. Voor meer informatie over de stages van jouw mbo-opleiding kun je terecht bij jouw BPV-begeleider.
Meer informatie
Veelgestelde vragen
Ja. Je moet zelf een plek vinden bij een erkend leerbedrijf. Vacatures vind je op de website www.stagemarkt.nl.
Vragen kun je stellen aan de bpv-begeleider van je opleiding.
Ga je stage lopen? Binnen Curio bestaat de mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen. Stage lopen in het buitenland geeft je veel voordelen. Enkele hiervan zetten wij hieronder voor je op een rijtje:
- Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je leert ermee op eigen benen te staan en groeit in zelfstandigheid.
- Het staat heel goed op je cv.
- Het verbetert je talenkennis.
- Je krijgt meer begrip voor cultuurverschillen als je een tijdlang in het buitenland gewoond en gewerkt hebt.
Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de website curioworldwise.nl en lees de verhalen van andere studenten van Curio met een buitenlandervaring.
Ben je daarna enthousiast geworden? Praat erover met je mentor of de coördinator internationalisering van je school. Zij kunnen je verder helpen.
Vragen kun je stellen aan de bpv-begeleider van je opleiding of een medewerker internationalisering (worldwise@curio.nl).