You are here:

Beachvolleybalster Raïsa Schoon start 28 juli de weg naar goud op de Olympische Spelen in Parijs

Als klein meisje raakte Raïsa Schoon (22) in de ban van beachvolleybal. Niet zo vreemd als je bedenkt dat haar moeder oud-beachvolleybalster Debora Kadijk is. Sinds haar 9e is Raïsa bijna dagelijks op het zand te vinden. Inmiddels staat ze op de 4e plaats van de wereldranglijst. Ze heeft zelfs een tijdje nummer 1 gestaan. Deze zomer komt ze samen met Katja Stam uit voor Nederland op de Olympische Spelen in Parijs. En natúúrlijk gaat ze voor goud. Raïsa deed haar studie op het Johan Cruyff College van Curio. Daar combineerde ze haar topsport met een mbo-opleiding.

Het had niet veel gescheeld of Raïsa’s droom om professioneel beachvolleybalster te worden, was nooit uitgekomen. “Ik ben met mijn 1,74 meter kleiner dan gemiddeld. Daarom kreeg ik vaak te horen dat ik geen potentie had om een topper te worden. Maar ik geloofde in mezelf en trainde keihard onder leiding van mijn moeder. Ik moest en zou het tegendeel bewijzen.”

Wereldtop

En dat lukte. In haar jeugd behaalde Raïsa podiumplekken tijdens verschillende EK’s en WK’s en als volwassene won ze 3 keer het Beach Pro Tour Elite 16-beachvolleybaltoernooi. Daar komen de 16 beste beachvolleybalteams van de wereld tegen elkaar uit. Ook wist ze zich samen met haar teamgenoot te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. “Dat zijn de prestaties waar ik tot nu toe het meest trots op ben.”

Johan Cruyff College ideale manier voor combineren topsport en studie

Toen Raïsa rond haar 16e klaar was met haar middelbare school, wilde ze nog niet fulltime beachvolleyballen. Daarom koos ze voor de opleiding Sport & Coaching aan het Johan Cruyff College in Roosendaal, een onderdeel van Curio. “Voor mij was dit de ideale manier om topsport met een studie te combineren”, vertelt ze. “Zolang je cijfers goed zijn en je je opdrachten af hebt, hoef je niet naar school te komen als je moet trainen of een wedstrijd hebt.”

Betere topsporter

Dat kwam Raïsa goed uit. Tijdens de eerste 3 weken van het eerste schooljaar deed ze namelijk mee aan de Youth Olympic Games. “Dat was voor het Johan Cruyff College geen enkel probleem. Ik kreeg alle ruimte om me op de wedstrijd te concentreren. Toen ik weer terug was, deelde mijn mentor de informatie die ik had gemist persoonlijk met mij. Bij een gewone school had dat nooit gekund. Wat ik ook fijn vind, is dat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd hoe ik moet omgaan met moeilijke situaties, zoals prestatiedruk en blessures. Dit heeft me een betere topsporter gemaakt.”

Het leuke aan beachvolleybal vindt Raïsa dat je met z’n tweeën in het veld staat. “Tijdens een wedstrijd mag de coach niet op het zand komen. Dat betekent dat Katja en ik lastige situaties zelf moeten oplossen. Dit maakt mijn sport enorm uitdagend.”

Spelen onder de Eiffeltoren

Zondag 28 juli speelt Raïsa haar eerste poulewedstrijd, pal onder de Eiffeltoren. “Een geweldige locatie”, zegt ze enthousiast. “Het voelt heel speciaal dat ik hier sta te midden van allemaal beachvolleybaltoppers. Het is voor mij nog steeds wennen dat ik nu op hetzelfde niveau speel als zij. Om te winnen, moet ik de zwakke plekken opzoeken van de vrouwen waar ik al jarenlang fan van ben. Mentaal gezien is dat best een dingetje.”

Op de vraag hoe hoog ze haar kansen op een podiumplaats inschat, antwoordt ze: “We hebben goed getraind, maar winnen of verliezen hangt ook af van de omstandigheden. Je weet nooit wat de tegenstander doet. Ik heb me voorgenomen om te laten zien wat ik kan en zo goed mogelijk te presteren op mijn niveau. Hopelijk is dat genoeg voor een finaleplaats op vrijdag 9 augustus. We gaan ervoor!”

 

 

Lees ook