You are here:

Chelsey Heijnen (25) bokst zich naar Olympische Spelen in Parijs

Op 26 juli 2024 beginnen de Olympische Spelen in Parijs. Ruim twee weken strijden topsporters voor het hoogst haalbare: de Olympische titel. Er zijn 32 sporten tijdens deze Spelen. Chelsey Heijnen (25) zat tussen 2016 en 2019 op het Johan Cruijff College van Curio. Nu doet ze mee aan het onderdeel boksen tot zestig kilo op de Olympische Spelen. “Mijn gewicht moet tot drie cijfers achter de komma in orde zijn.”

Geen rugby, maar boksen

Chelsey begon met boksen om beter te worden in rugby. Na één jaar trainen werd ze Europees Kampioen boksen bij de jeugd. “Ik was zelf ook verrast,” lacht ze. Nu staan de Olympische Spelen voor de deur. “Sinds maart weet ik dat ik naar Parijs ga. Vanaf die tijd train ik niet veel harder of anders. Jezelf plaatsen is het moeilijkst. Wel train ik nu op andere tijden op de dag. Zo bereid ik mijn lichaam voor op de momenten waarop de wedstrijden straks zijn.”

School is even belangrijk als boksen

Opgeven staat niet in het woordenboek van Chelsey. Ze heeft een plek op de Wall of Fame van het Johan Cruijff College. Die krijg je alleen als je goed bent in je sport én op school. “Het laatste studiejaar ging ik bijna niet naar school. Ik liep stage bij De Sponder, een school voor speciaal basisonderwijs. De man van een gymlerares overleed plotseling. Toen heb ik er drie dagen per week geholpen. En ik bleef natuurlijk boksen. Ik haalde brons op het Europees Kampioenschap. Ook mijn schoolwerk kreeg ik af.” Een indrukwekkende prestatie. Chelsey zelf vindt het niet enorm bijzonder. “Ben je uit jezelf enthousiast om je sport én je opleiding goed te doen? Dan haal je je diploma op het Johan Cruijff College. Ik vond school altijd even belangrijk als boksen.”

Het komt op een duizendste gram aan

Maar nu naar Parijs. Chelsey neemt sowieso een infrarood saunadeken en een zweetpak mee. Maar ook afgewogen zakjes havermout met eiwitten en krenten erdoorheen. Die zijn allemaal bedoeld om op gewicht te blijven. “Mijn ontbijt neem ik altijd mee. Ik moet precies weten hoeveel voedingsstoffen ik binnenkrijg. Voor elke wedstrijd laat ik me wegen. Ben ik een duizendste gram te zwaar, dan mag ik niet meedoen. Het is daarom belangrijk dat ik op tijd en precies genoeg eet. Bij boksen is niet alles tot in de puntjes geregeld voor de sporters. Met mijn havermout heb ik altijd mijn ontbijt of mijn snack voor de wedstrijd bij me.”

Finale op Roland Garros?

Op 22 juli vertrekt Chelsey naar Parijs. Drie dagen later is de loting. Die verdeelt de 22 boksers tot zestig kilo over de eerste wedstrijden op 27 juli en 29 juli. Chelsey moet elke krachtmeting winnen om naar de volgende ronde te mogen. Ze hoopt op 6 augustus in het bekende Roland Garros-stadion te boksen. Dan is de finale. “Ik ga er iets moois van proberen te maken.”

 
      Foto: Marleen Swaans

Lees ook