You are here:

Alida van Daalen (22) maakt haar Olympische droom mee in Parijs

Op 26 juli 2024 beginnen de Olympische Spelen in Parijs. Ruim twee weken strijden topsporters voor het hoogst haalbare: de Olympische titel. Er zijn 32 sporten tijdens deze Spelen. Alida van Daalen (22) zat tussen 2019 en 2022 op het Johan Cruijff College van Curio. Nu doet ze met maar liefst twee verschillende onderdelen mee aan de Olympische Spelen: discuswerpen en kogelstoten. Op zo’n hoog niveau is die combinatie uniek. “Deze ervaring gaat super zijn. Natuurlijk heb ik alle aandacht voor mijn wedstrijden. Maar tussendoor ga ik genieten van het moment.”

18,32 meter kogelstoten en 66,31 meter discuswerpen

Alida heeft fijne herinneringen aan het Johan Cruijff College. “Door deze school kon ik topsporten én mijn mbo-diploma halen. Ik heb er de basis gelegd voor mijn studie journalistiek die ik nu doe aan een universiteit in Florida.” Ondertussen heeft ze veel succes in haar sporten. “Ik ben de eerste in de geschiedenis die in hetzelfde jaar Europees Kampioen kogelstoten en discuswerpen is geworden. Beide in de groep onder de 23 jaar.” Met haar persoonlijke records van 18,32 meter kogelstoten (buiten) en 66,31 meter discuswerpen doet ze ook prima mee met de oudere deelnemers.

Rust is juist nu heel belangrijk

Op 2 augustus heeft Alida haar eerste Olympische wedstrijd discuswerpen in het atletiekstadion Stade de France. Stoot ze door tot een van de acht besten, dan doet Alida op 5 augustus mee aan de finale. Drie dagen daarna start de strijd om de titel bij het kogelstoten. Ze gaat eerder naar Frankrijk. Op 21 juli begint daar het trainingskamp van de Atletiekunie. Trainen voor de Olympische Spelen is niet heel anders dan voor een andere belangrijke wedstrijd. “Elke week heb ik vijf werp- en drie krachttrainingen. Die vragen wel iets meer kracht dan normaal. Maar nu ik train wel een dag minder. Het klinkt misschien raar, maar rust is juist heel belangrijk.”

Op de dag zelf moet het gebeuren

Haar kansen op goud, zilver of brons? Alida is er niet zo mee bezig. “Er kan van alles gebeuren. Ik ben nog jong en kijk niet naar de tegenstanders. Op de dag zelf moet het gebeuren. Ook de beste van de wereld kan dan een slecht moment hebben. Je weet het maar nooit. Ik ga er helemaal voor.”

Lees ook